El handbol té tradició a Paiporta. El primer club actiu va formar xics i xiques fa més de dos dècades i ara, amb el nou club Handbol Femení Paiporta son les filles d’aquelles primeres jugadores les quals conformen el nou club, nascut a 2017 i que ja integra més de 50 esportistes. Ara, amb el projecte conjunt que enceten amb Interampa, esperen que siguen moltes més xiquetes les que s’apunten a entrenar amb elles perquè «la unió fa la força».

Com va sorgir la idea de crear un club d’handbol exclusivament femení?

La idea va sorgir en 2017, de l’actual entrenador, que també és el president del club i professor de gimnàstica en un dels col·legis de Paiporta. El primer club d’este esport que es va crear a Paiporta va desaparèixer i fa quatre anys ho recuperarem. El primer any teníem 10 xiquetes i ara ja som més de 50. L’objectiu és fomentar l’handbol a Paiporta, on ja havia tingut un paper important, recuperar l’esport i aconseguir que les xiquetes tinguen altra activitat com a referent que no siga els esports majoritaris com el futbol.

Aleshores, Paiporta ve de tradició per l’handbol?

Sí. Va haver-hi un club de xiquetes de tretze anys que ara ja volten els cinquanta. Arribàrem a federar-nos però després va desaparèixer. Ara s’ha recuperat.

El Club Handbol Femení Paiporta va nàixer amb vocació de ser únicament femení, a què es deu aquesta decisió?

Es deu a un compromís de fomentar la igualtat de gènere.

Quin objectiu té el projecte interassociatiu «Entrenat la igualtat»?

Educar en valors. Pensem que els valors que et portes quan practiques un esport són importantíssims. Apropar l’handbol a les escoles a través de les activitats programades juntament amb Interampa pot ser una bona oportunitat per despertar la curiositat de l’alumnat per l’esport, especialment les alumnes xiques, incloent en este objectiu l’educació en igualtat de base.

Quines accions es duran a terme durant el projecte?

Volem presentar el projecte amb un vídeo i després passar esta idea al camp amb un torneig unisex pels estudiants de secundària i batxiller. Pels més xicotets, els alumnes de primària, hem programat una gimcana i jocs al voltant de l’esport. A més, estem preparant xarrades amb dones esportistes d’elit de diferents disciplines per a visibilitzar a les dones que es dediquen a l’esport i crear una mena de referent per a les xiquetes.

Que penses que aporta el club i l’handbol a les xiques que hi participen?

Els hi aporta compromís per a vindre a entrenar i per a assistir als partits, fomenta el treball en equip i la idea de que no hi ha cap xiqueta millor que altra. Guanyen totes o perden totes. L’esport és una activitat que educa també en valors.

Creus que les esportistes xiques tenen referents femenins al món de l’esport?

En el cas del nostre club, «Las guerreras», l’equip de la selecció espanyola d’handbol està donant molt que parlar. Tenim fins i tot persones conegudes que estan involucrades al primer equip. Això suposa un abans i un després en la carrera esportiva d’una jove i motiva a les nostres xiques per saber que poden volar tan alt com vulguen.

Què ha aportat l’ajuda dels projectes interassociatius a «Entrenat en igualtat»?

Molta visibilitat. Estem molt il·lusionades pel projecte que ara encetem i que, encara que no tinguérem l’ajuda, continuaríem tirant endavant.

El projecte té, doncs, vocació de permanència?

Sí. La lluita per la igualtat de gènere no acaba en un dia, ha de ser un treball constant.

Quin seria el missatge per a una xiqueta que pensa en apuntar-se a handbol però no acaba de donar el pas?

Li diria que ho provara. Que al club tractem de transmetre uns valors que li serviran per a tota la vida. El treball en equip, la perseverança, el companyerisme... Els esports de xics sempre han estat visibles, però ara toca visibilitzar que nosaltres, les dones, també estem al mapa i ho fem molt bé. Les joves esportistes han de veure que les dones estan. No poden pensar que elles no poden fer-ho. Perquè sí que poden.