Vint cooperatives valencianes unides per crear el primer centre comunitari a l’Índia

Les entitats involucrades en el projecte han aconseguit recaptar 43.500 euros

Ferrer ha assegurat que «volem que siga el primer de molts»

Representants de les cooperatives participants en el projecte en l’acte de signatura.

Representants de les cooperatives participants en el projecte en l’acte de signatura. / ED

Ricardo Soriano

El cooperativisme valencià i la Fundació Vicente Ferrer (FVF) han reafirmat el seu compromís amb l’associacionisme i la justícia social a través de la signatura d’un acord per a un projecte pioner: la construcció del primer centre comunitari per a associacions en situació de vulnerabilitat a l’Índia rural.

Moncho Ferrer, director de programes Globals de la FVF, ha estat present en l’acte de signatura dels convenis i ha remarcat que «és molt dur veure com en ple segle XXI encara hi ha persones a tot el món que no tenen accés als seus drets fonamentals, però aliances com estes ens demostren que moltes accions juntes poden transformar el món i ens sentim molt orgullosos de poder dur-les a terme de la mà de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana».

Unes paraules a les quals Luz María Sanz, directora general de la FVF, ha afegit: «La construcció d’este centre és la materialització dels valors d’ajuda mútua, igualtat i solidaritat que defineixen no sols el treball de la FVF sinó el ric i dinàmic teixit social i cooperativista de la Comunitat Valenciana i els seus participants», al mateix temps que ha agraït la confiança depositada en l’organització.

Pel seu costat Emilio Sampedro, president de la Confederació de Cooperatives Valenciana (Concoval), ha explicat que «este és el tercer projecte col·lectiu que impulsem les cooperatives valencianes en col·laboració amb la FVF, inspirades sempre per la plena coincidència entre els valors de la Fundació i els del nostre propi model econòmic». I ha subratllat que «les cooperatives sentim que la nostra responsabilitat com a empreses és transformar aquest món perquè siga un millor lloc en el qual viure, tant en el nostre entorn més immediat com a milers de quilòmetres: mai hem mirat cap a un altre costat i mai el farem».

La solidaritat de totes estes cooperatives, de diferents classes i grandàries, ha permés recaptar 43.500 euros, que s’invertiran en la construcció i equipament del centre comunitari per a associacions de col·lectius en risc d’exclusió social a l’Índia.

Teixir aliances en espai segur

Este primer centre comunitari per a associacions de persones amb discapacitat, la construcció de la qual està previst començar a la fi d’any, té la voluntat de convertir-se en un espai segur en el qual enfortir vincles entre persones i associacions per a impulsar accions que permeten aconseguir la justícia social, la igualtat i la inclusió.

El treball col·lectiu dut a terme a través de les associacions i cooperatives fa més poderoses a les persones, els retorna la confiança en si mateixos i els proveeix d’una xarxa de suport i cures des de la qual transformar la seua realitat.

El llogaret de Bommanahal ha sigut triat com la ubicació d’aquest primer centre pilot que aglutinarà les organitzacions de 31 pobles i unes 500 persones, encara que la voluntat és que prompte les més de 100.000 persones de la regió organitzades en associacions per a persones amb discapacitat o de dones puguen comptar amb espais semblants. «Volem que este siga el primer de molts», ha assegurat Moncho Ferrer.

Una voluntat que també comparteix Mareppa, llaurador i participant en una d’estes associacions en Anantapur, on els treballs van començar l’any 2017 acompanyant 17 famílies locals. Este agricultor creu que l’associacionisme és la millor manera de transformar la realitat: «Abans no teníem veu. Hui defensem els nostres drets i tenim una identitat».

Les associacions valencianes que participen

Un total de vint entitats cooperatives s’han unit en la iniciativa coordinada per Concoval: Anecoop, Impuls Cooperatiu, Caixa Popular, Martí Sorolla, Min Project, La Terreta Serveis Socials, MQR Ràdio, Covalser, Juan Comenius, Cooperativa Agrícola Ntra. Sra. de l’Oreto (Canso), Caixa Rural de l’Alcúdia, Coviñas, Florida Centre de Formació, Coarval, Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Coinfer, Caixa Rural Central, Unió de Cooperatives d’Ensenyament, i les federacions de cooperatives de Consumidors i Usuaris i Elèctriques de la Comunitat Valenciana.