Una campanya contra els ‘fake news’ en materia de reciclatge

Els més habituals són que totes les deixalles es mesclen al camió o que reciclar destrueix llocs de treball

Una dona tirant les deixalles a un contenidor a València.

Una dona tirant les deixalles a un contenidor a València. / JM Lopez

Ricardo Soriano

Reciclar lleva llocs de treball o per a què reciclar si després tot es barreja al mateix camió. Estos són dos dels mantres més repetits per les persones que posen més reticències a la separació de les deixalles. Tanmateix, són sols mites sense cap fonament, fake news, segons reconeix Ecoembes, qui està desenvolupant una campanya per contrarestar estes falses creències implantades en l’imaginari col·lectiu.

Pel que fa als camios de recollida de residus, l’entitat ha explicat que, en moltes de les localitats on treballa, els vehicles tenen dos compartiments en el seu interior, per la qual cosa en depositar els residus dels contenidors ho fan en dues zones separades. A més, en altres llocs, les rutes de recollida de contenidors s’estableixen per dies, per la qual cosa un mateix camió recull durant uns dies els envasos del contenidor groc i altres els del blau.

Des d’Ecoembes també han qualificat de «mite» la creença que el reciclatge lleva llocs de treball perquè, encara que admeten que les plantes cada vegada estan més automatitzades per a la recuperació òptima dels envasos, hi ha molts llocs d’ocupació verda al llarg de la cadena de reciclatge.

Un altre de les faules que Ecoembes ha desmentit és que amb el pagament de les taxes de fem molts ciutadans es neguen a reciclar. No obstant això, les taxes que es paguen a l’ajuntament per aquest motiu és per a recollir residus que no es poden reciclar, aquells que pertanyen a resta.

D’esta manera, el cost de reciclar envasos plàstics o llandes (contenidor groc) i del paper i cartó (blau), l’assumeixen les empreses que posen els envasos en el mercat, que paguen la tarifa ‘Punt Verd’ a diverses organitzacions per a emplenar amb la seua responsabilitat legal de reciclatge

Així mateix, per a tots aquells que creuen que el reciclatge no canvia res, cal recordar que el reciclatge d’envasos és el resultat de xicotetes accions individuals que, sumades, tenen un pes «molt important».

En el cas de 2022, va ser l’any que més envasos es van reciclar, amb un total d’1,6 milions de tones. El mateix ocorre amb aquells que afirmen que reciclar no serveix per a res, ja que des d’Ecoembes han assenyalat que la innovació de les empreses i l’avanç tecnològic han permés la creació de productes de qualitat fets amb envasos reciclats.