Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

València: pla exprés per a construir pisos amb lloguers barats

E els últims tres anys 45 zones de la Comunitat Valenciana han patit una pujada brusca de més del 20% del preu de lloguer

València: pla exprés per a construir pisos amb lloguers barats

El Ministeri de Foment ha llançat la primera fase del pla per a construir a Espanya vint mil habitatges de VPO destinats al mercat de lloguer barat, pel qual s'edificaran a mitjà termini 5.723 pisos a Madrid, València, Eivissa, Ceuta, Melilla, Sevilla i Màlaga amb un pressupost de 21,5 milions d'euros. Foment considera que en estes ciutats el problema del lloguer és alarmant. El pla el liderarà l'empresa estatal Sepes.

En concret, el criteri seguit per Foment per a decidir l'arrencada del pla s'ha basat en un informe realitzat en el seu moment pel Ministeri per a avaluar quines ciutats espanyoles necessitaven amb urgència ampliar el seu parc de pisos de lloguer barat per comptar amb zones tensades on s'havien disparat els preus. Els sòls van ser adquirits pel Sepes fa temps i el que s'ha fet ara ha sigut activar el seu desenvolupament i destinar-los a lloguer assequible, segons apunten fonts del Ministeri de Foment.

La línia d'actuació amb Sepes en zones tensades és una, però el Govern segueix treballant en altres línies d'actuació dins del pla 20.000. La priorització d'unes actuacions sobre unes altres depén de la declaració de zones tensades pel preu de l'habitatge, la disponibilitat de sòl, la possibilitat de localitzar sòl. «És a dir, depenen d'una multitud de factors que impliquen a totes les administracions», van subratllar des del Ministeri.

Primeres promocions

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha presentat en Madrid les primeres promocions que este organisme està realitzant en el marc del «Pla 20.000», d'impuls a l'habitatge públic en règim de lloguer assequible. Foment promou el pla per a pal·liar i corregir els desajustaments del mercat del lloguer en determinats àmbits del territori nacional, en els quals la dificultat per a l'accés a l'habitatge en este règim és molt alta per l'escassetat d'oferta i, en conseqüència, per l'increment de preus. Es tracta d'augmentar el parc d'habitatges de lloguer a preus assequibles per a potencials inquilins (famílies, parelles, persones individuals) amb ingressos limitats en aquells àmbits en els quals este mercat està especialment tensat. En concret: Madrid i la seua àrea metropolitana, Barcelona i la seua àrea metropolitana, València i la seua àrea metropolitana, Canàries, Balears, Màlaga, Sevilla i Ceuta i Melilla, segons el Ministeri de Foment.

El «Pla 20.000» finançat pel Ministeri de Foment serà gestionat per Sepes amb la col·laboració de les comunitats autònomes i els ajuntaments. Gràcies a este pla, que fomenta la participació pública-privada, es realitzaran licitacions del dret de superfície (sobre sòl sempre de titularitat pública) perquè les empreses públiques o privades puguen accedir a la construcció dels habitatges i a l'explotació del dret de superfície durant un termini ampli de 20, 40 o més anys.

Segons un estudi de la Conselleria d'Habitatge, en els últims tres anys 45 zones de la Comunitat Valenciana han patit una pujada brusca de més del 20% del preu de lloguer.

Compartir el artículo

stats