El Museu del Louvre de París i el Kunsthistorisches Museum de Viena han demanat al Museu de Belles Arts de València Sant Pius Vé el préstec de l'obra «Autoretrat» de Diego Velázquez que exhibeix la pinacoteca valenciana per a una exposició monogràfica de l'autor. La peça es mostrarà primer a Viena a la fi de 2014 i després en el Museu del Louvre de París.

L'obra és una de les grans joies que el Sant Pius Vé mostra en la seua col·lecció permanent dins del Segle d'Or de la pintura espanyola. L' «Autoretrat» de Velázquez és una peça única ja que no existeix un altre autoretrat reconegut del pintor espanyol a més de la imatge que apareix en «Las Meninas».

El préstec de l'obra, que forma part de la col·lecció de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles des de la donació de Martínez Blanch l'any 1835, va ser aprovat pel Patronat del Museu de Belles Arts en la seua última reunió el passat mes de juliol. A l'obra apareix l'autor amb l'aspecte que tindria amb uns 50 anys, en bust curt, sobre fons neutre, tan sols remarcat per la golilla blanca. Procedeix de les col·leccions vaticanes, d'on va ser tret pels francesos, passant després a les mans de José Martínez i anys més tard a Francisco Martínez Blanch, qui ho llega a la Real Acadèmia de Sant Carles en 1835.

El Museu de Belles Arts de València conserva una altra obra de Velázquez, també exposada en la seua col·lecció permanent, el «Fraile Trinitario Simón de Vermelles Difunt», realitzada cap a 1624 nouvingut el pintor a Madrid procedent de Sevilla. Al costat d'elles obres d'El Greco, José de Ribera, Palomino o Juan de Arellano donen testimoniatge del Segle d'Or de la pintura espanyola a les col·leccions del museu.

La peça ha format part de grans exposicions a tot el món i en els últims 30 anys varis museus internacionals l'han sol·licitat, entre ells el Museu del Prado, que la va exhibir en 1990 en una exposició monogràfica titulada «Velázquez».