Publicación

El projecte ´pobles abandonats´ trenca límits

Agustí Hernàndez publica un nou llibre amb 450 fotografies de cinquanta nuclis deshabitats ara no sols valencians (una quinzena), sinò també de territoris pròxims

09.12.2014 | 12:55
Imatge de la Cairola, despoblat morisc a la Vall d´Alcalà.
Imatge de la Cairola, despoblat morisc a la Vall d´Alcalà.

El periodista d´Alboraia Agustí Hernàndez va començar el projecte de documentació de pobles abandonats amb l´edició en 2006 pel Consell Valencià de Cultura (CVC) de Pobles abandonats. Els paisatges de l´oblit. Després de comissariar una exposició en la diputació provincial sobre el tema i publicar en 2013 Pobles valencians abandonats, ara acaba de veure la llum un nou fill d´aquesta aventura viatgera i romàntica per les ruïnes d´un món que se´n va: Pobles abandonats de la Península Ibèrica.

La publicació, amb 50 pobles en altres tants capítols, té més de 450 fotografies. El llibre inclou pobles i masos valencians (una quinzena) que no apareixien en els volums anteriors. Alguns estan totalment en ruïnes com La Hortichuela, Mas del Aceite i Las Tóvedas; d'altres, desapareguts per la construcció d'embassaments (nucli històric de Domeño) o per l'efecte de catàstrofes com pantanades (el nucli originari de Beneixida) o terratrèmols (l'antic Guardamar del Segura); i també despoblats moriscos (la Cairola, els Benialins, l'Atzuvieta, Ternils o la Roca).

El llibre, editat pel propi Hernàndez, éstà pensat fonamentalment per a valencians (els textos estàn redactats en valencià). Així, els nuclis d´altres territoris inclosos són pròxims, prioritàriament: de Conca, Terol, el prepirineu català i aragonés i l´altre extrem del Sistema Ibèric (Sòria, La Rioja...).

El Campo, Las Dueñas, Cañigral, La Estrella, Los Villares i La Cervera, a Terol; Moya a Conca; o Moralejo de Arriba (Múrcia) són alguns d´aquests indrets pròxims. També hi ha dos capítols per als nuclis de Belchite (Saragossa) i Corbera d'Ebre (Tarragona), bombardejats durant la Guerra Civil i hui despoblats.

Aramunt Vell, Erillcastell, Claramunt, a Lleida; Otal, Jánovas, Búbal, a Aragó, són alguns altres llocs documentats.

El llibre també inclou llocs que es van despoblar i que ara tenen usos educatius, culturals o turístics, pobles que tornen a habitar-se. Una porta a l´esperança.

Esgotats els exemplars dels pobles valencians
L´autoedició de «Pobles abandonats de la Península Ibèrica» s´ha finançat mitjancant micromecenatge. Més de 250 persones han aportat el 90 % del finançament per a una edició de 1.750 exemplars. Les tres edicions que Hernàndez va fer de «Pobles valencians abandonats» estan esgotades, igual que les del llibre del CVC. Les pròximes presentacions de la nova obra són dijous al Racó de la Corbella (València) i divendres a Massamagrell.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Comarcas

Destruyen 2.000 artículos requisados a los «top manta» de la playa de Peñíscola

Las autoridades intensifican la lucha contra las ventas fraudulentas con 270 actuaciones

Redován aclara que sí presentó las cuentas al Síndic de Comptes

El Ayuntamiento de Redován si presentó sus cuentas del ejercicio de 2015 ante el...

La Guardia Civil rescata a tres senderistas en Chulilla tras dos horas de marcha campo a través

Los excursionistas fueron localizados mediante GPS cerca de la zona de las pinturas rupestres

Casi 7.000 inscritos en tan solo una semana en los cursos de la Federación de Municipios

Esta formación continua se dirige a los empleados de los ayuntamientos para mejorar así el...

Sin variante sur ni proyecto nuevo en Pedralba

Sin variante sur ni proyecto nuevo en Pedralba

El vial que debía desviar el tráfico del casco urbano sigue sin alternativa año y medio después de...

El preso 36.001 nació en Macastre

El preso 36.001 nació en Macastre

El valenciano Joaquín Blesa murió en el campo de concentración de Gusen después de haber...

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine