Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

espai obert

TEMPS MILLORS PER A L'ERMITA DEL PUIG

Diumenge va haver una romeria al Puig molt diferent. Em convidaren a assistir a la romeria per primera vegada com a alcalde de Xàtiva, en nom de totes i tots els veïns de la ciutat i representant un grup de dones i homes que hem recuperat el govern de l'Ajuntament per a les forces polítiques de progrés. Dalt del tossal, vaig donar les gràcies als membres de la coordinadora Salvem el Puig per haver aconseguit que la recuperació d'aquest important element històric i patrimonial vaja avançant cap a la seua finalització. La plataforma Salvem el Puig és un exemple de lluita i constància per a qualsevol govern de progrés. S'han superat les adscripcions polítiques per fer el més difícil: unir-se en un objectiu comú, fer d'una reivindicació de pocs una lluita de molts. Això significa deixar per als nostres descendents una ciutat millor. Els anys de lluita de Salvem El Puig han de ser exemple i guia de tots aquells que volem una Xàtiva millor.

És gràcies a aquesta constància en la lluita que ha cobrat més sentit la reivindicació. Hui no hi ha ningú que dubte que l'ermita del Puig forma part inseparable de la història de la ciutat. S'ha aconseguit mobilitzar a la ciutadania i empentar a les administracions públiques a actuar per salvar l'edifici. Superant dificultats, obviant diferències i treballant colze a colze sense mirar d'on venia —o de qui era fill o mare— aquella persona que hom tenia al costat.

Quan va començar a reivindicar-se que calia salvar El Puig, jo era només un estudiant. Em sent hereu de moltes d'aquelles lluites. I per això em sent orgullós de tots aquells que les iniciaren, com ells i elles haurien d'estar orgullosos de tot el que ens han deixat com a herència. Han sabut transmetre més enllà del seu cercle que estàvem davant d'una reivindicació important. Han trascendit el temps i les generacions. Han fet de la seua lluita una lluita de tots i totes. I això només pot ser motiu d'orgull i agraïment.

Fa molts anys ja que no sóc estudiant. Però com a hereu d'aquelles persones m'he implicat i vull que els governs progressistes de Xàtiva siguen partíceps dels valors que tots compartim. Estic convençut que tots i totes pensem que venen temps millors per a l'Ermita del Puig i evidentment també per a la ciutat. El procés de restauració de l'ermitori ha avançat però encara ens falta camí per recórrer per arribar a la situació que totes i tots nosaltres desitgem.

Ens trobem davant d'una reivindicació històrica, però també d'un compromís electoral al qual cal donar resposta. L'Ajuntament ja treballa per dotar de finançament la vuitena fase de la restauració de l'edifici. És l'hora que l'administració deixe de ser només un executor —si oblidem que sovint ha estat un adversari—, per posar-se al costat de la defensa del patrimoni que considerem de tots.

La voluntat de l'equip de govern que encapçale és que al llarg de la present legislatura puguem disposar d'una ermita del Puig que siga visitada amb total normalitat i apta per a un ús públic que revertisca en benefici de la societat del conjunt de la comarca. Perquè és aquesta finalitat la que hem estat perseguint totes i tots des de que va començar la campanya Salvem el Puig i com a govern tenim una obligació moral. Hem estat lluitant més de dues décades sense defallir i ara és el govern el que ha d'assumir la seua responsabilitat amb el patrimoni cultural per deixar-lo com a llegat a les futures generacions de xativins i xativines. Estic segur que tots junts ho aconseguirem.

Compartir el artículo

stats