Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Foc Amic

Gestionar la diferència

La gestió de les diferències, més encara si són ideològiques, mai no és una qüestió senzilla. No és fàcil en una agrupació professional, una escala o una falla. Menys encara quan has de traure endavant un govern, del nivell de l'administració que siga. Requereix paciència, diàleg i mà esquerra. Un any després del canvi de govern a Xàtiva, tinc tota la sensació que aquest és encara el repte pendent de l'equip de govern tripartit.

L'enquesta sobre dos punts candents de la Fira d'Agost, els espectacles de bous i la regina, respon una mica a això. Servidor ha votat perquè són temes simbòlics amb una certa importància. M'agrada que se'm pregunte. I per a mi no s'acaba el món siga quin siga el resultat ni la participació. Els mètodes participatius s'han de refinar, millorar, la consulta sap a poc, hauria de ser més ambiciosa, però a mi no em sembla cap drama que, davant dues qüestions que generaven polèmica en el govern municipal, es busque l'opinió de la gent. I si hi ha algú que no ha votat i no li agrada el resultat, ja sap el que ha de fer més endavant, quan es torne a consultar. Fer boicot de la consulta o dramatitzar els resultats és poc intel·ligent. Tots estem aprenent d'una nova manera d'enfocar la política: els governants i els ciutadans. I les errades són consubstancials. El cervell humà està dissenyat per apreciar els matisos, les zones grises. Però els humans tenim tendència a exacerbar les diferències, a exagerar els conflictes. És una actitud molt poc operativa si has de governar o donar suport des de la base a un govern. La ciutadania percep de seguida el nerviosisme. I el tolera molt malament. Els partits han de ressaltar les seues zones de gestió, perquè d'ací tres anys hi ha eleccions, però no és necessari posar a caure del cavall el que ha fet l'altre. O premiar els encerts amb la indiferència, no siga que es note que... En un primer cercle de convençuts, això funciona. Però per als votants no tan implicats, resulta molt fastigós.

Després de dues dècades engolint-nos tot el que se li passava pel cap a l'alcalde, hem entrat en una fase nova que ja sabíem que no seria fàcil. Però l'any deixa iniciatives molt interessants, amb el segell de regidors i regidores de diferents colors. Tapades, això sí, pel soroll. Atrapades entre els remors de fons. Una pena.

Compartir el artículo

stats