Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

a la fresca

o sé ben bé la diferència entre poble i ciutat. No sé si influeix el número d'habitants, els serveis que s'ofereixen, la importància històrica... El que sé es que Xàtiva és ciutat, tenim eixa denominació. Encara que en el fons jo em considere com un poble gran. Tal vegada siga per la zona on visc, a la part alta, on la gent continua passant les vesprades i nits d'estiu a la porta de casa, on sempre es saluda a tothom encara que no conega i passen bones estones xerrant a la fresca.

Que bé s'està a Xàtiva prenent la fresca! La fresca que es sent després de la posta de sol, quan les temperatures semblen baixar un poquet, sols una micoteta, però ja s'està a gust al carrer amb els veïns. Aquest mes de juliol s'han programat els dijous de "Xàtiva a la fresca", i encara que algun altre any també s'ha fet, aquest he tingut l'oportunitat de gaudir de cinema d'estiu a tres passes de casa. I que bé va estar! A la meua zona, que semblem els oblidats, on no s'arreglen els carrers mal asfaltats, on hi ha llum sols en una de cada quatre faroles, on quasi tots els gossos de Xàtiva venen a fer les seues necessitats, on tenim abocadors il·legals però no tenim contenidors de reciclatge... Allí, a la baixada del carrer Vernissa amb carrer Blanc, plantaren la pantalla i poguérem fruir d'una bona nit d'estiu. Fer-te un bocata, una cervesa ben refrescant i ajuntar-te amb els veïns del teu barri. Sense importar que la pel·lícula no siga en valencià (proposta per a properes edicions), aquestes iniciatives promouen aquesta tradició de prendre la fresca que sembla que s'està perdent.

Farà un parell de dies, passejant per la Plaça de l'Espanyoleto, vaig veure un bon grapat de joves, quasi una trentena, asseguts als bancs de davant de La Mercè. Per un moment vaig pensar que serien feligresos de Don Juan. No, no eren hores, i la joventut no passa els seus divendres a la nit a l'església. Em vaig fixar una miqueta amb allò que estaven fent. Sense dir-se ni una paraula, tots centrats a la seua pantalla de mòbil, jugant amb l'ultima novetat tecnològica, el Pokémon Go. Sembla que la zona és una Poképarada i s'ha convertit en lloc de reunió de molts seguidors d'aquest joc. Les tradicions continuen, però varien, ja que aquesta és la forma que tenen les noves generacions de prendre la fresca.

Compartir el artículo

stats