21 de enero de 2016
21.01.2016

Sembra Llibres recupera «Acte de violència», el títol més combatiu de Manuel de Pedrolo

La novel·la escrita el 1961 i censurada pel franquisme, incorpora un pròleg del cantautor Cesk Freixas

21.01.2016 | 04:15

Manuel de Pedrolo és l´escriptor català que més va patir la censura franquista durant els seixanta. Moltes de les seues novel·les tardaren anys (en alguns casos, dècades) a veure la llum. Però l´escriptor de l´Aranyó, autor de la novel·la més llegida en llengua catalana, sempre va trobar la manera d´arribar als lectors.
En el cas d´Acte de violència, va ser escrita l´any 1961, però no veuria la llum fins al 1975, i això malgrat haver guanyat el premi Prudenci Bertrana el 1968. Aquest mes de març, Sembra Llibres recuperarà aquest clàssic contemporani, desaparegut fa temps dels prestatges de les llibreries però que hui, més de mig segle després de la seua concepció, manté una actualitat i una vigència absolutes.
Manuel de Pedrolo va escriure, en ple franquisme, conceptes com ara desobediència civil, vaga indefinida, drets socials, alliberament col·lectiu, periodisme servil o compromís intel·lectual. És el Pedrolo més polític que creu en el poder de la literatura com a eina de transformació social. Acte de violència ens transporta a una ciutat oprimida que ha quedat paralitzada per un alçament popular pacífic que segueix una consigna clara i directa.
Després de dècades d´oblit, Sembra Llibres ofereix una acurada edició amb l´objectiu de mantenir viva la reivindicació de Pedrolo que incorpora un pròleg de Cesk Freixas, cantautor que va incloure al seu disc Tocats pel foc (2012) la cançó Acte de violència inspirada en la novel·la.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine