Assegura Pep Gimeno, Botifarra, que ja de molt jove li cridava l'atenció eixa robusta casa de pedra plantada enmig de l'horta de Xàtiva. Així que comprar-la i posar-se a restaurar-la és com un somni complit. El cantaor ha adquirit la Casa Cuesa (o Alqueria de Pròxita) a Fernando Merry del Val, exconseller del govern autonòmic de Madrid i actual cap de l'Oficina Econòmica i Comercial d'Espanya a Washington. De família noble, Merry del Val «ni tan sols coneixia la casa», assegura Pep Gimeno, que ha tancat la venda per una quantitat «assequible». L'amo va saber de la propietat de la casa i de les hortes que l'envolten en morir la seua mare i heretar tant aquestes possessions com unes altres. «L'home va veure tant interès per la meua part „explica Botifarra„ que va acceptar vendre-me-la. ´Et donaré totes les facilitats que puga perquè et mereixes que et venga la casa´», afirma que li va dir.

Les terres estaven arrendades des de fa dècades a un conegut viverista local. Botifarra, que no volia l'horta „«terres, guerres», li deia el seu pare„ s'ha vist obligat a comprar una part d'elles, ja que no és possible segregar la casa. Així que ha adquirit el mínim al qual li obliga la llei: nou fanecades per ser d'horta. Si foren de secà haurien d'haver sigut 24, aclareix.

Des de fa ja unes quantes setmanes, el fill de Pep acudeix pràcticament tots els dies a la casa amb la finalitat de posar-la a punt. Botifarra descarta grans inversions en ella, només obres modestes. I garanteix que serà acurat amb els elements patrimonials que conserva. Experts en l'ofici com Batiste Llopis, del Genovés, ja li tiren una mà. Ha desenrunat, ha definit el corral, ha assegurat alguns murs que amenaçaven amb enfonsar-se... «També cal arreglar goteres: qui no arregla la gotera, arregalarà la casa sencera...», diu que escoltava la seua àvia.

Botifarra lamenta profundament, això sí, la tala dels dos lledoners amb què comptava la casa fins poc abans de comprar-la. «No sé per què se´ls van carregar... Però en fi, plantaré uns altres», anuncia. El cantaor de Xàtiva vol muntar en la casa «un punt de trobada: que vinguen poetes, pintors, cantants, músics...». Tampoc descarta traslladar a la casa la col·lecció d´eines de llaurança que ha anat arreplegant al llarg dels anys.

Deshabitada des de 1934, la casa està en la partida de Meses (entre la línia fèrria i l'hospital Lluís Alcanyís). Té els seus orígens en el segle XVI, segons el cronista de Xàtiva, Agustí Ventura, qui assegura que entre 1551 i 1707 era l´Alqueria de Pròxita, llinatge local molt antic. En 1707 va ser confiscada pels borbons. Més tard, en 1723 va ser revenuda a Antonio de Pròxita. En 1734 la va comprar la comtessa d'Almodóvar. En 1829 estava arrendada a Francesc Cuesa, que finalment la compraria i li donaria el nom amb el qual avui se la coneix. En 1705 consta que tenia 80 fanecades. Un dibuix a ploma de Vicente Agustí la va immortalitzar en 1989.