Deliri, grup nascut a la ciutat de Gandia, es descobreix al món amb Vius per contar-ho. Un primer disc d'onze talls de pop melòdic que es combinen amb folk i rock per recordar les alegries, tristeses i quotidianitats d'una generació supervivent a una època convulsa i plena de canvis.

El grup liderat per Eduard Banyuls (guitarra i veu), un dels músics més prolífics de l'escena de música en valencià (King Kong Boy, Liuard), es presenta amb un llarga durada que evoca l'energia i sonoritat dels anys seixanta i setanta i que amplia un gènere no gaire conreat en la llengua dels valencians. Com ells afirmen, les seues cançons són «un cant sincer» en clau pop-rock a tot allò que els ha passat en els últims cinc anys, i com els ha afectat «en la manera de concebre les coses».

Per entendre Deliri és necessari endinsar-se a l'univers personal del seu compositor i comprendre la seua manera de fer música. Parlem d'algú amb esperit de músic de carrer, sempre en companyia de la seua guitarra. Algú que, com un trobador modern, sent la necessitat efervescent de compartir amb el món les seues vivències en forma de cançons. El món està ple de veus tècnicament correctes que no obstant això mostren moltes carències a l'hora d'emocionar, d'arribar a l'ànima o a la pell.

Ritme equlibrat

La veu d'Eduard Banyuls se situa als antípodes d'estes característiques: poc ortodoxa però honesta, especial. El vocalista del grup de la Safor aconsegueix transmetre de manera sincera allò que sent amb unes quantes notes en equilibri i un acompanyament de sis cordes.

Objectiu que encara li resulta més fàcil en companyia de la seua banda: Adri Lluesma (guitarra elèctrica), Aitor P. Ciorraga (baix i cors), Enric Arcos (bateria, percussions i cors) i Joan Marc Pellicer (teclats) completen el cos i el cor de Deliri.

Les cançons que formen Vius per contar-ho narren històries quotidianes i personals, s'abracen a l'amor, a l'amistat, a la superació personal i a la realitat social. Tot a través de les lletres de Banyuls, impregnades del costumisme que ha heretat de grans bandes com Manel. Un grup de qui es confirmen seguidors, com demostren amb la versió que han inclòs al disc de la cançó Ai, Dolors, un dels primers èxits del grup català.

La presentació oficial del disc serà demà partir de les 21h a la Sala Matisse de València en companyia de Meteor, dintre del cicle Matisos organitzat per la productora Metrònom. Les entrades anticipades poden aquirir-se per 5? a la pàgina web de Notikumi. En taquilla, el mateix dia del concert, valdran 8?.