El sol nom de Llorente „com el de Villarroya, com el de Llombart i com tants altres iniciadors del despertar del poble valencià„ representa, segons Nicolau Primitiu «l'època heroica del valencianisme amb tots els afanys, amb totes les esperances, amb tots els desenganys i lliutes d'un medi, indiferent o irònic, hostil quasi sempre».

Teodor Llorente Olivares és el poeta més reconegut de la Renaixença valenciana. Un escriptor i periodista decisiu en la recuperació literària de la llengua del valencians. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha publicat el llibre Teodor Llorente (1836-1911). Antologia poètica, de l'acadèmic Artur Ahui, una obra que, en paraules de l'autor, pretén «acostar el patriarca de la Renaixença valenciana a tots aquells que desconeguen la seua obra i fer-ho d'una manera distinta i original».

Ahuir, que presenta esta vesprada el llibre, ha classificat els poemes de la seua antologia seguint una línia temàtica, i és a partir d'ells que dóna notícia dels primers intents versificadors del mestre, dels jocs florals, del Llibret dels versos, de la relació amb catalans i balears, dels Felibritge, de Lo Rat Penat i d'altres temes d'interés que permeten entendre text i context en el naixement del valencianisme modern i de la Renaixença.

Com afirma en el pròleg el catedràtic i acadèmic Emili Casanova, Artur Ahuir «ha volgut compartir amb nosaltres la seua visió i la seua lectura del patriarca Llorente, convençut que s'ha de facilitar la lectura situant cada poema en el seu context, explicant amb un glossari el lèxic hui desusat i les referències culturals que facen comprendre de la manera més senzilla possible els poemes de Llorente».

Per a Ahuir, la poesia de Llorente, amb els seus poemes dedicats a la ciutat de València, amb la idea del paradís perdut, amb el seu tractament de la naturalesa i el paisatge valencià, amb els llauradors i llauradores que habiten en els seus versos, és capaç encara de fer arribar l'art i la bellesa de les paraules i l'amor a la terra i la llengua valencianes.

La presentació de Teodor Llorente (1836-1911). Antologia poètica, comptarà amb l'assistència del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i el llibre serà presentat per Josep Palomero, escriptor i vicepresident de l'AVL i pel mateix autor, Artur Ahuir.

Artur Ahuir, professor i filòleg, ha dedicat el seu treball a la literatura valenciana, amb aproximacions als clàssics ?Gilabert de Pròixita, Ausiàs March, Francesc Eiximenis? i als moderns ?Constantí Llombart, Teodor Llorente o l'edició de la poesia patriòtica valenciana?. En l'AVL ha sigut membre de la Junta de Govern i de la Comissió del Diccionari Normatiu Valencià.