L’Arbre de les Llengües que presideix el claustre del Centre del Carme és el símbol que aglutina les diferents activitats de la gran festa de l'educació valenciana. Inspirat en els arbres amb què els filòlegs estructuren les diverses famílies lingüístiques, esta escultura col·laborativa dissenyada per l'artista Monique Bastiaans, anirà prenent forma amb les aportacions de flors i fulles de centenars escolars. L’arbre constitueix també una referència a l'obra de Ramon Llull, aprofitant la commemoració del 700 anys de la mort del filòsof que en el seu temps ja va recomanar impulsar acadèmies de llengües.

El conseller Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler i pel director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, van presentar ahir l’Arbre de les Llengües, el símbol amb el qual se celebren les activitats relacionades amb la llengua de la Primavera Educativa.

«El tronc escultòric que presentem és la llavor de l’arbre de les llengües, símbol de tot un seguit d’activitats per dignificar la riquesa de les llengües del món i la gran oportunitat que significa dominar diverses llengües per part de la societat», va apuntar el conseller. Marzà.

Sota l'ombra de l'Arbre de les Llengües tindran lloc les diferents iniciatives organitzades durant la festa. Entre les activitats hi ha el 1r Seminari de direccions generals de Política Lingüística de l'estat, el Congrés «L’aposta sobre Multilingüisme», la Fira dels Idiomes, l’Espai Versos i l’Espai Ficció.

«L’arbre de les llengües és una de les branques de la Primavera Educativa, que està viva i en continu creixement», segons el secretari autonòmic Miquel Soler. Per la seua banda, el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, s'ha referit a l'escultura en procés de creació participatiu com al «símbol de l'ecologia de les llengües».

Diversitat lingüística

El I Seminari de direccions generals de Política Lingüística de l’Estat espanyol intercanviarà punts de vista i propostes sobre diversitat lingüística. Trenzano va recordar que «la Carta Europea de les Llengües regionals retrau a l'Estat espanyol la deixadesa per no vetllar per la diversitat lingüística que tenim. És per això que una de les línies de treball del seminari serà desenvolupar un esborrany de llei orgànica per a desenvolupar l'article 3 de la Constitució».

A la Fira de les Llengües, que se celebrarà al claustre del Carme s’aplegaran institucions normatives, instituts oficials de llengües, serveis i centres lingüístics universitaris i oficines municipals de promoció del valencià.

A l’Espai Versos, representants de la societat civil i amants de la poesia participaran en la lectura poètica que ocuparà el Claustre Renaixentista, amb l’Arbre de les Llengües ben a prop.