La sala de juntes del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València signava ahir la donació de 40 obres d´artistes contemporanis que el catedràtic d´Estètica i Teoria de l´Art, Romà de la Calle, ha volgut que formen part dels fons del patrimoni artístic de la Universitat de València. La dedicació a l´estudi i recerca de les arts plàstiques, des de la seua àrea de coneixement, i el seu interés per la crítica d´art, la museologia i l´educació artística al llarg de gairebé mig segle de docència bàsicament a la UV, van portar Romà de la Calle a col·leccionar obres, sobretot d´artistes de l´entorn.

El professor va anar col·locant aquestes obres a les parets dels seminaris, aules i despatxos del Departament d´Estètica, primer, i després del de Filosofia, així com també als espais de l´Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives, que va dirigir durant anys, i als locals, així mateix, del Centre de Documentació d´Art Valencià Contemporani, fundat el 1983, i que hui porta el seu nom.

Un conjunt integrat per 40 peces, entre pintures, tècniques mixtes, dibuixos i obra gràfica, passaran a formar part patrimonial de la institució en la qual ha conviscut i treballat des dels inicis de la dècada dels seixanta. En la relació d´artistes figuren, entre altres, noms de valencians com José Sanleón, Carmen Grau, Giménez de Haro, José Luis Albelda, Díaz Azorín, José Quero, Uiso Alemany, María Luisa Pérez, Mariano Maestro, Martín Forés, Aurora Valero, Enric Alfons, Oliver Johnson, Marina Puche i Daniel Galván; també cal ressenyar noms com Aligi Sassu, Julio Le Parc, Fernando Zóbel o Brisache Gall, entre altres més. Es tracta, doncs, d´una mirada sobre l´art dels autors valencians contemporanis, que han viscut o han mantingut intensos contactes amb la ciutat. «He tractat de retornar a la Universitat una mica del que ella m´ha anat lliurant gradualment, any rere any, durant mig segle de la meua vida», confessava el professor Romà de la Calle.