L´Auditori Luis Peiró de Montaverner acollirà hui l´acte inaugural de la Mostra de Cinema Documental de Montaverner, MON·DOC. La gala serà conduïda per la periodista Lydia Arenós, i s´espera que estiguen presents alcaldes i representants d´associacions d´àmbit cultural de tota la comarca de la Vall d´Albaida, segons ha informat l´organització del certamen en un comunicat.

Després de les intervencions de les autoritats es projectarà un documental fora de concurs. Per a enguany s´ha optat pel documental pakistanès A girl in the river: the price of forgiveness, guanyador de l´Òscar 2016 al millor curt documental i que no ha sigut estrenat abans a Espanya.

El treball de la directora Sharmeen Obaid-Chinoy parla de la dura realitat dels crims d´honor, pels quals cada any moren 1.000 dones a Pakistan. Així MON·DOC continua apostant pel documental «de qualitat i reivindicatiu», que permeta als espectadors «conèixer el que passa en el món que ens envolta».

A partir de demà serà el torn del nou treballs „cinc llargmetratges i quatre curtmetratges„ participants en el Premi MON·DOC, que es projectaran en sessions d´entrada gratuïta i en moltes de les quals participaran els directors per a presentar els seus documentals i debatre amb els assistents. Algunes de les cintes que es presenten enguany són ¡Dejadme llorar! Un genocidio olvidado, documental de Jordi Gordon que narra l´empremta oculta que deixà el genocidi franquista en Espanya, així com la ferida que va ocasionar la repressió a les famílies dels desapareguts; 9 días en Haití, documental de J.A. Bayona que relata el dia a dia del país caribeny després de la catàstrofe; En Granada és possible, que repassa l´ambient musical de la ciutat; Garbanzos con azúcar, curtmetratge documental que narra l´entrada de les tropes nacionalistes a Màlaga durant la Guerra Civil; o Pequeñas mentiras piadosas, un documental que relata la immigració cubana a Estats Units. La mostra també acollirà la projecció de Les mamàs belgues, el documental Sven Tuytens que relata la història del grup de dones belgues que lluitaren a la Guerra Civil per fer front al feixisme; i Gertrudis de Medardo Amor Martín, que conta en primera persona la vida de la bioquímica Gertrudis de la Fuente, de 93 anys.

El pròxim dissabte 26 es tancarà la vuitena edició de MON·DOC amb el lliurament de premis, acte que tornarà a presentar Lydia Arenós, i al que assistiran representants de la Diputació de València, CulturArts i la Filmoteca. Durant la clausura es projectarà el documental Hijos de la tierra, Goya 2016 al millor curt documental, que serà presentat per la directora de producció d´aquest treball, Sandra Iraizoz.

La regidora de Cultura de Montaverner, Dolores Andrés, s´ha mostrat «molt satisfeta» perquè, encara que ha suposat «un gran esforç» per part de totes les persones implicades en l´organització, la mostra de documentals «és ja una realitat i any rere any es consolida dins del panorama de festivals de cinema de la Comunitat Valenciana».