Abril és el mes dels llibres per excel·lència, ja que hi trobem dues festes literàries molt importants que se celebren a tot el planeta. La primera festivitat és la del 2 d´abril, Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, que commemora el naixement de Hans Christian Andersen, l´escriptor danés que es va fer conegut i popular arreu del món precisament per haver escrit històries per a xiquets i xiquetes.

D´altra banda, el 23 d´abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, se celebra el Dia del Llibre, una cita que pretén conscienciar sobre la necessitat de la lectura com a recurs de formació personal i que commemora la mort de diversos escriptors, com Miguel de Cervantes, William Shakespeare o Josep Pla.

L´altra cara de la primavera

Coincidint amb aquestes dates, que reivindiquen la literatura en tots els vessants, s´organitzen arreu del món fires i trobades de tot tipus. Aprofitant el bon temps, la majoria d´aquestes se celebren a l´aire lliure, en parcs i jardins o en avingudes amples, per oferir als participants un passeig agradable alhora que descobreixen noves lectures i catàlegs bibliòfils.

A València, per exemple, la Fira del Llibre se celebrarà enguany als Jardins de Vivers fins a l´1 de maig.

Tanmateix, les fires no són només un aparador de novetats editorials. Un dels grans atractius d´aquestes trobades és, de fet, conèixer els escriptors i les escriptores personalment. A les casetes, podem trobar-los signant llibres, i això ens dóna l´oportunitat de comentar directament amb ells el que més ens ha agradat de la seua obra i aconseguir que ens escri­guen alguna dedicatòria.

Activitats per a totes les edats

Els programes d´actes de les fires inclouen animacions lectores i tallers literaris per a grans i menuts, on els assistents escriuen, fan teatre o escolten històries relacionades amb els llibres. També hi ha lectures poètiques per als amants de la poesia i, sobretot, presentacions de novetats adreçades als més menuts, als adolescents o als adults. Es tracta d´activitats lúdiques obertes a tots els públics, una manera perfecta d´acostar-se a la literatura de manera gratuïta i divertida.

En tot cas, no hem d´oblidar que l´entorn quotidià és molt important per a adquirir l´hàbit de la lectura, així que, si ens han agradat les presentacions i les trobades que hem viscut a les fires, per què no organitzem activitats a casa on parlem de l´últim llibre que hem llegit i el recomanem als nostres familiars i amics? Afortunadament, tenim tantes possibilitats com llibres.