Experiència, filosofia de vida i font de coneixement. Això és el que significa per a l'escriptor Miguel Cervera Sanz (Alfarb, 1942), el singular i apassionant món del refranyer valencià, una estima que l'ha portat a publicar el seu propi «Refranyer Valencià».

Com un mestre que va deixar l'ensenyament per a treballar en l'administració pública acaba realitzant una obra d'estes característiques? La resposta és simple: el seu pare. El progenitor de Miguel li deia alguns refranys quan era xicotet i ell els memoritzava. Era l'única manera que tenia d'aprendre ja que el seu pare sabia poc de lectura i escriptura.

Però el que va motivar de veritat a este aficionat de l'esport, la botànica, la fotografia, el senderisme i amant de la cultura -abanderat del «mens sana in corpore sano»- va ser el descobriment que el refranyer valencià era una font de saviesa popular amb el qual podia respondre a qualsevol situació de la vida quotidiana.

I és que els refranys per a Miguel són el que Don Quixot a Cervantes: tot. Este escriptor jubilat ha autoeditat 300 exemplars del seu refranyer, un exemple de la saviesa i de l'experiència que hauria de ser lectura obligatòria i motiu de reflexió a totes les escoles valencianes.

El «Refranyer Valencià» pot servir-nos de consulta i orientació on s'aprén els comportaments socials i morals, i moltes dades pràctiques i útils per a la vida social. Cal dir que per a cada situació hi ha un refrany que ens ajuda a resoldre i a comprendre qualsevol situació de la vida quotidiana i que el refranyer de Miguel està dividit en deu parts: el llaurador i la terra; aire i vent; el temps; calendari i santoral; salut, consells, malalties i remeis; amistats i relacions personals; advertències, consells i reflexions; constatacions i evidències; amor, matrimoni i família i dites.

Hui a les 20 hores a la Casa de la Cultura d´Alfarb es realitzarà la presentació del refranyer que també passarà per l´Institut d´Abastos el 22 de maig a les 19.30 hores; per l´Universitat Popular de Rovella -carrer Arabista Ambrosio Huici- el dia 5 de juny a les 18 hores i per la Casa de la Cultura d´Alcudia a les 20 hores el dia 8 de juny.