El Consorci de Museus ha publicat tres convocatòries dirigides a centres escolars que vulguen formar part de tres projectes artístics -un per província- amb l´objetiu d´integrar el llenguatge de l´art contemporani a l´ensenyament. La iniciativa, nomenada «Resistències artístiques», compta amb els projectes «I tú que pintes?» d´Anna Peris, adscrit als centres de València; «Cartografia de l´entorn. Una catalogació epistemològica», de Verónica Soria-Martínez i Neus Lozano-Sanfelix (col·lectiu Cràter), adreçat a Castelló; i «La passió dels comuns», de Miguel Romero i Anna Pellicer, dirigit als centres educatius d´Alacant.

Els objetius principals de les convocatòries són fomentar l´ús de les noves tecnologies, reafirmar l´autoestima mitjançant la desmitificació de les imatges i experimentar l´art com una ferramenta crítica. Els centres interessats han de manar les sol·licituds abans del 17 de setembre a la direcció de correu resistencies.cmcv@gva.es.

Els grups d´artistes realitzaran al voltant de cinc sessions en 10 centres escolars de cada província durant el primer trimestre del proper curs. Cada projecte es troba adreçat a un col·lectiu diferent. «I tú què pintes» (València), es troba adreçat a l´alumnat de secundària; «Castografia de l´entorn» (Castelló) als cursos de 3º y 4º de primària; i «La passió dels comuns», està dedicat a alumnes dels 12 als 21 anys. Els centres hauran de comptar amb projector de vídeo, accés a Internet o càmares fotogràfiques per tal de poder realitzar els tallers.

«Des del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana entenem l'art i els processos de creació contemporània com a instruments d'expressió, però també de comprensió i reflexió de la realitat. I de la mateixa manera entenem l'educació artística com una eina primordial en els processos d'aprenentatge. Amb aquesta convocatòria se cerca crear entorns de treball col·laboratius que unisquen art i educació, sent tots ells projectes que involucren a la comunitat educativa, considerant tant, a estudiants com a professors, agents actius d'un procés de creació artística contemporània, participatiu i relacional. L'objectiu d'aquesta convocatòria és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d'aprenentatge mitjançant la producció de tres projectes artístics col·laboratius en diferents centres escolars de la Comunitat Valenciana.», assegura l´entitat cultural en un comunicat.