Centenari de la restauració de la Verge d'Estivella

11.08.2016 | 23:21

Una de les devocions antigues d'Estivella és la de la Mare de Déu dels Desemparats. L'existència d'un altar que té un òcul amb la simbologia dedicada a esta advocació, on actualment s'ubica la Mare de Déu del Pilar, així ho explica. Des de mitjans del segle XIX passà a ocupar una capella lateral, construïda segurament on estaria ubicat anteriorment el Baptisteri fins al 1886. Hi ha un esdeveniment que en este 2016 és notícia i que ajuda a entendre la importància d'una celebració que naix abans que començara a ser organitzada com a festivitat per part dels estiuejants del municipi: el centenari de la seua restauració.

El 1916, ara fa cent anys, la talla, la qual originàriament deixava vore la seua policromia, fou restaurada gràcies a la veïna Rosa Obrer. Este detall és indicador del moment de la seua creació i justifica que fóra originària com a mínim de l'anterior centúria. A més eixa mateixa data, segons exposa la premsa es va celebrar «por primera vez la fiesta?» Fou el diumenge 28 de maig, mes en el qual es festeja la Mare de Déu dels Desemparats, i no per setembre o agost com posteriorment feren els estiuejants quan passaren a organitzar-la.

Els actes començaren amb la benedicció de la imatge restaurada a les huit i mitja del matí, després d'un volteig extraordinari de campanes. Posteriorment va eixir una processó la qual va passar pel carrer del Palau i tornà al temple pel carrer Ample i les places de la Tenda Vella (actual plaça d'Espanya) i del Recreo (actual Constitució). Acompanyaren al rector Manuel Gimeno, els capellans Vicente Farinós i Antonio Vila i el vicari José Mora. Pels carrers la imatge fou portada amb la banda de música. La corporació i les Filles de Maria ocuparen un lloc destacat en el seguici. Després vingué la missa major. A la vesprada es va fer el rosari pels carrers amb la talla restaurada.

En definitiva, 2016 és una data a recordar en el calendari festiu d'Estivella i de la comarca. No sols se celebra el centenari de la restauració d'una imatge, per la qual es tenia devoció des d'antic, sinó que es va posar eixe any en marxa un programa de festes. És un aniversari destacat d'una de les talles més antigues de la comarca dedicada a eixa advocació mariana, la qual fins i tot va anar en processó pels carrers de Sagunt, després de la guerra d'Espanya, quan la ciutat va perdre la seua imatge original. En l'actualitat la festivitat és organitzada per la comissió de les festes majors el diumenge anterior a la Mare de Déu d'Agost, per tant és este un bon mes per a recordar un passat oblidat en el temps i valorar l'antiguitat d'eixa devoció del Camp de Morvedre.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

El Camp de Morvedre

Sagunt ya es «Ciudad Amiga de la Infancia»

El comité de Unicef aprueba la adhesión del municipio al proyecto para promover los Derechos del...

«El millón de euros para reindustrialización estará disponible en 2017»

La edil de Hacienda insiste en que el Ayuntamiento de Sagunto había entregado la documentación que...

La Casa dels Berenguer será el centro de interpretación de todo Sagunt

La Casa dels Berenguer será el centro de interpretación de todo Sagunt

El Ayuntamiento de Sagunt y la Diputación de Valencia han presentado esta mañana el convenio según...

Sanitat amplía su servicio de Pediatría en Sagunt con la consulta cardiovascular

El objetivo es prevenir aquellos factores de riesgo como la hipertensión, el colesterol, la...

Els misteriosos tirs a Faura

Els misteriosos tirs a Faura

Uns trets, l'autoria dels quals mai es va descobrir, van sorprendre en la seua casa a Hipólito...

El no del PSPV al pacto en Sagunt descalabra la reorganización prevista

El no del PSPV al pacto en Sagunt descalabra la reorganización prevista

El tripartito pensaba delegar las concejalías de Deporte y Turismo a los nuevos socios de gobierno

Enlaces recomendados: Premios Cine