Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Es busca la «margot» del segle XXI

Quan el joc de pilota valenciana obri definitivament les portes dels seus carrers, frontons i trinquets a la presència femenina, sent esta una realitat que creix dia a dia en tots els territoris on es manté este esport, és just reconéixer a la que està considerada en la història de l'esport com la primera dona que va ser campiona del Jeu de Paume, amb 20 anys. Això sí, els qualificatius que rebia en els escrits no podien ser més explícits. Així es confirma en els Arxius històrics i literaris del Nord de França i el Migdia de Bèlgica que s´arrepleguen en una publicació del diari ABC de 4 de març de 1928: «En 1429, trobant-se durant tres setmanes a París el duc de Borgonya, una certa homenot de vint-i-huit anys, natural de Mons, que es va cridar a França Margot d´Hainaut, se va presentar en la capital a jugar a la pilota, habilitat en què sobreeixia fins al punt de no témer l´apostarse-les amb el primer. I, amb vestit de dona, jugava amb la major força i malícia, per la qual cosa va fer molt soroll a França i va conquistar molts obsequis de xicotets i grans, tots els quals volien induir-la que es vestira d´home per a jugar amb més llibertat; però ella no va voler, i es va tornar al seu país, amb molts diners guanyat amb la dita habilitat. Havia comptat amb l´aprovació i el suport del mateix rei de França, Carles VII. En l´Hainaut, esta diversió es va fer popular, i el seu territori va arribar a ser el territori clàssic del joc de pilota, oferint els seus pobles premis considerables, consistents en objectes de plata llaurada, als millors pilotaris, en els dies de la festa».

Margot, de la que no disposem de cap retrat, segons aquelles cròniques, va ser famosa entre la noblesa francesa i anglesa, davant de la que jugà nombrosos partits. Desconeixem si la seua fama va aconseguir la que tingueren Alexandre el Magne o Sòfocles. Segurament haguera merescut una estàtua que immortaliltzara les seues gestes com va aconseguir el millor pilotari de l´antiga Grècia: Aristónico de Carícia.

Un circuit amb les millors pilotaris valencianes ha iniciat la Federació. També en altres territoris com Euskadi se succeïxen els duels i les activitats de promoció. No diguem a Holanda, on els seus campionats porten molts anys funcionant amb creixent resposta popular. Ara, des de l´empresa Garfe, pilota basca professional, s´impulsa la presència femenina en un pròxim desafiament a Cheste per al dia 28 de gener, però ja pensen en una iniciativa important: l´organització d´un campionat amb les millors jugadors basques i valencianes.

Es busca la Margot del segle XXI.

Compartir el artículo

stats