Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Forges, Wagensberg, Dorfles

Sabràs que, en uns pocs dies, s'han succeït notícies definitives de tres personatges. El primer afirmà, fa anys, que «la piedra es el único objeto inanimado capaz de tropezar 2 veces con el mismo hombre». I això em dugué a pensar, per la meua part, que no hi ha topades més difícils i violentes que entre dos objectes o éssers immòbils, i que no hi ha topades més interessants que aquella en què estàs pensant. Antonio, nascut en un dia de sant Antoni i per això amb tal nom, ha forjat senyal inesborrable, des del seu inici com a tècnic de televisió, va dibuixar obres com Doce de Babilonia, Coloreitor el libro antiestrés, i Lo más de la Historia de aquí. I va universalitzar l'humor diari civilitzat, en el cercle de mil quilòmetres de diàmetre al voltant del seu Madrid.

El segon personatge parlava amb aforismes propis i mai repetits, per a acompanyar la vida: «Canviar de resposta és evolució, canviar de pregunta és revolució». I també per a comprendre-la: «El temps passa, sempre acaba passant, és només qüestió de temps». Entre les seues obres, que contenen per a sempre milers de frases com les anteriors, destaque: Más árboles que ramas, Si la naturaleza es la respuesta, ¿cuál era la pregunta? i la més interessant, A más cómo, menos por qué, autèntica explicació de la situació del món, i de qualsevol situació que pugues imaginar. Ah! I l'article metafísic Aproximación a un vaso de vino tinto. Explicà durant anys a Barcelona, on havia nascut de família polonesa, una assignatura titulada «Teoria dels processos irreversibles».

I el tercer personatge era conegut per l'obra Nuovi riti, nuovi miti, i les darreres coses que va escriure, passats els cent anys, van ser: Elogio de la inarmonía, i Falsificaciones y fetiches. Important: una vesprada d'un congrés a Barcelona, celebrat en el recent canvi de mil·lenni, el savi Gillo havia dissertat sobre la realitat que es començava a anomenar estúpidament «virtual» segons les noves tecnologies. Enuncià un argument d'un cavaliere italià: demanà si era possible sentir amb les noves tecnologies el resultat físic i mental d'allò que s'anomenava fare l'amore, ho va posar en dubte, i va concloure: si la resposta era afirmativa, no hi havia problema d'acceptar-les. I va mirar l'actriu i model Teresa Gimpera, que l'escoltava. Després dels aplaudiments, la càmera de Pilar Aymerich feia un clic inoblidable a tres somriures: d'esquerra a dreta de la imatge, Gillo, Teresa, i jo.

Compartir el artículo

stats