Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Valtònyc i Guetta

Una estudiant de Ciències Polítiques en una taula redona feta a les Corts Valencianes recentment ens preguntava sobre les darreres polèmiques associades a la llibertat d´expressió. El diagnòstic individual estava clar: la llibertat d´un comença quan acaba la de l´altre. El problema venia quan ens trobàvem davant de situacions en què algú dictava què era delicte i què llibertat d´expressió. I aquest algú sempre queia del costat del conservadorisme més ranci. Estem assistint atònits i atònites a com hi ha persones que estan responent davant dels tribunals per delictes en què un jutge, amb un clar calat polític, interpreta baix el seu criteri infraccions legals, que topeten clarament amb aquesta llibertat individual. Assistim amb la mateixa estupor a quan els polítics s´atreveixen a regular qüestions que jutges ja han determinat que es corresponen amb l´àmbit del dret individual.

Les injúries a la Corona, el processament de Cassandra, el segrest de Fariña i fins i tot la presó per al raper Valtònyc conviuen amb el deixar fer o el «no passa res» de DJs que situen el franquista Cara al sol entre les cançons més escoltades en Spotify. No hi ha mesura a les xarxes socials per controlar el feixisme? No té cura el famós DJ David Guetta per impedir que la seua imatge s´associe a la part més fosca de la recent història de l´Estat espanyol? Ser neo-fatxa està guai, però qüestionar la Corona és delicte? L´onada de nacional-catolicisme de bandereta que el PP ha posat de moda per tapar l´enorme corrupció que el corrou ens porta a escenaris d´enfrontament i no de concòrdia. Aquests càntics són una apologia del feixisme, que hauríem de veure fins a quin punt no atempten contra preceptes legals per fomentar l´odi. Tanmateix, curiosament, no existeix cap resposta judicial, entenent que, des d´aquesta part, sí que estem davant d´un cas de llibertat d´expressió.

Una terra d´acollida com la valenciana, que ha signat el Codi Ètic del Turisme Mundial, que incorpora la música al seu ADN cultural, no ha de, per molt respectuosa que siga amb la llibertat d´expressió, consentir que es promoga el feixisme d´aquesta manera, perquè això, precisament, quan es faça gran, es girarà contra eixe esperit d´acollida i eixa llibertat. Els grans festivals de música han de vetlar per garantir eixa convivència i eixa llibertat d´expressió i han d´exigir als seus artistes que el feixisme i la seua apologia no hi formen part. Al senyor Guetta hauria d´arribar-li la preocupació per part d´aquells que col·laboren amb ell, fins i tot dels poders públics, que hauria de tindre un poc més de cura per qui o com s´utilitza la seua imatge.

De la mateixa manera, cada casal i cada xaranga, aquestes Falles, ha de saber què fa quan toca o permet que es toquen eixe tipus de melodies. Està rememorant un càntic que ha adoctrinat els nostres pares i mares, avis i àvies en contra de la llibertat, el valencià, la cultura i la democràcia, que ha sigut reclam per a practicar l´odi i la tortura durant generacions senceres i que, a dia d´avui, continua, sota formes molt més subtils, impedint que en la nostra terra puguem superar conflictes i créixer de forma lliure.

Compartir el artículo

stats