?

Una cinquantena de docents i de professionals de la llengua ha constituït l'associació Taula de Filologia Valenciana. El president d'aquesta associació, Abelard Saragossà, afirma que "els objectius bàsics són aconseguir un ensenyament del valencià més eficaç i conformar un valencià culte que siga més incisiu. A més de mostrar i fer assimilar les paraules i les construccions que singularitzen el valencià davant de les llengües de l'entorn (sobretot el castellà), pensem que l'escola valenciana deu afavorir que els alumnes augmenten la consciència i la voluntat de ser valencians".

Segosn Saragossà, "en el camp del model lingüístic, hem d'intentar que siga identificador per a la majoria de valencians, assimilable i practicable en la comunicació oral pública, de manera que cada volta hi haja una interrelació més gran entre la llengua escrita i la llengua oral espontània".

Per a aconseguir els seus objectius, la Taula de Filologia Valenciana organitzarà una jornada anual sobre el valencià, dedicada tant a la pedagogia com a l'ús social i a la normativa. La primera jornada es va fer en Sueca. Se presentaren dèsset treballs, els autors dels quals pertanyen a instituts de Castelló, Museros, València, Benidorm i Sant Joan d'Alacant) i a tres universitats valencianes i dos catalanes. També hi havien tècnics lingüístics d'institucions públiques, com ara de l'ajuntament d'Alzira.

La Taula de Filologia Valenciana ha instaurat dos premis de 1500 euros per als treballs que destaquen més en les aportacions fetes per docents d'escoles o d'instituts. Eixos dos premis estan sufragats per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Caixa Popular. Enguany, el premi de l'AVL ha correspost a Josep Saborit (institut Josep Pascual Tirado, Castelló), que va presentat el "Variacions intergeneracionals en la manera de parlar el valencià".

El premi de la Caixa Popular va ser per com ensenyar el valencià als nouvinguts. U dels mitjans és la incorporació de narracions de diverses cultures, factor que apareix en el títol ("Relats interculturals"). Els autors del treball dit -que desembocarà en un llibre- són tres professors d'institut, Pilar Doménech, Jesús Huguet i Josep Lluís Doménech, membre de l'AVL.

En el camp de la llengua, se presentaren comunicacions molt atractives, com ara quin lèxic usen els estudiants valencians (Francesc Llopis, Universitat de València); o sobre els "Dubtes en la normativa" (J. Leonardo Giménez, ajuntament d'Alzira); o "El valencià emprat a la blogosfera valenciana" (Vicent Baydal, Barcelona, CSIC). En literatura, va ser molt interesant la proposta de Francesc-Xavier Llorca (Universitat d'Alacant), que va mostrar els efectes tan positius que té fer que els alumnes arrepleguen contes populars.