?

Quasi tot està inventat i tan important com inventar coses, és fer-ne bones adaptacions. Segurament, açò degué pensar l'escriptor d'Alginet, Josep Lozano Lerma quan llançà la proposta, el febrer d'enguany, a l'Encontre d'Escriptors de la Ribera, celebrat a Castelló de la Ribera, d'organitzar una Festa Andrés Estellés a primers de setembre.

Va presentar Josep Lozano la proposta fent una introducció al voltant del Burns Supper ( Sopar de Burns) que se celebra cada 25 de gener per tot Escòcia en record del naixement de Robert Burns, el seu poeta més conegut. Un embotit escocès, haggis, i la lectura de poemes de Burns són els elements bàsics i populars d'una celebració reivindicativa de la llengua i la identitat escocesa.

Burns havia nascut a un poblet escocès en una humil família de grangers i, des de molt menut, s'inicià en la poesia utilitzant el dialecte escocès. Poeta molt popular, no començà a publicar fins als 27 anys, deu anys abans de morir; per la qual cosa mai no pogué dedicar-se completament a la poesia i hagué de simultanejar-la amb el treball com a funcionari de duanes. La poesia de Burns parla de temes quotidians o sobre cultura popular, sempre donant la visió de les classes més modestes. La identitat cultural d'Escòcia, el laïcisme, la sexualitat o la pobresa són altres dels temes de la poesia de Burns que arrelaren en la gent. El poema més conegut Auld Lang Syne, és una popular cançó de comiat, que es cantada també a zones anglosaxones per cap d'any. Hi ha una versió en la nostra llengua, coneguda com L'hora dels adéus.

La proposta valenciana de reivindicar una vegada més la llengua i la identitat, va triar el poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés i una data qualsevol de setembre, ja que va nàixer el dia 4 d'aquest mes. De manera espontània, la Festa Andrés Estellés ha anat sorgint i durant els pròxims dies s'hi celebrarà a diverses poblacions. Hui, divendres 3 de setembre, se celebraran sopars a Alginet, l'Hort de Feliu i Elx, restaurant el Dàtil d'Or i a Teulada, un circuit poètic que s'iniciarà a la plaça de la Creu. Demà, hi haurà dinars a Alboraia al passeig d'Aragó i a Montserrat dels Alcalans, carrer Vicent Andrés Estellés; i sopars a Benimaclet, Benimodo (plaça Machi), Benaguasil (Consolat de Mar), Benicarló (IES Joan Coromines), Burjassot (Col·lectiu Bassot), Canals (La Gavina), Dénia, Guardamar, La Nucia, Manuel, Otos, Picanya, Sant Joan d'Alacant, Vic i Vinaròs.

El divendres 10 de setembre hi haurà sopars a Torrent, Vilamarxant i a Barcelona (Espai del País Valencià). Amb tot hi ha pendents altres convocatòries a Aldaia, Massalfassar, Olocau de Carraixet, Quart de les Valls i Cocentaina. Altres poblacions i col·lectius ja han anunciat que també organitzaran l'any que ve la Festa Estellés.