?

El Museu de la Paraula o Arxiu de la Memòria Oral va obrir ahir les seues portes en www.museudelaparaulacom, una plataforma digital pionera a Espanya que posa a la disposició de l'usuari més de 300 testimoniatges vitals de valencians nascuts abans de la Guerra Civil. Aquest projecte mostra el resultat d'un projecte d'investigació del Museu Valencià d'Etnologia desenvolupat durant més de deu anys.

El projecte es constitueix en un arxiu de dades biogràfiques a través de testimoniatges que expressen les experiències vitals i les rememoracions d'aquestes persones davant els temes que constitueixen la seua biografia. En l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula conflueixen quatre grans àmbits de treball que tradicionalment han existit en paral·lel: els relats de vida, la museologia, el patrimoni immaterial i les noves tecnologies.

Els objectius del projecte són recuperar, estudiar i conservar els testimoniatges directes de valencians i valencianes; impulsar el desenvolupament d'estudis sobre fonts orals, i crear un instrument de difusió cultural, entre uns altres. La labor de recopilació d'aquestes entrevistes biogràfiques es va iniciar a la fi dels anys 90 amb el treball de camp en diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Les entrevistes han estat registrades en format audiovisual, transcrites i indexades en una base de dades disponible per a la seua consulta en Internet a la qual poden accedir investigadors i públic en general.

Les bandes de música, les manifestacions religioses, les dones treballadores en la indústria del joguet, l'horta i la marjal, la riuada de 1957, els pobles abandonats, els valencians a Xile i Argentina i la navegació tradicional en l'Albufera de València són alguns dels temes tractats.