Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

60 anys de la Soledat de bellreguard

Un dia de març del 1919, en el Bar Torino, en ple centre de València, un grup d'entusiastes es reuniren i parlaren d'allò que els apassionava: el futbol. Era l'origen del València CF.

D'aquesta manera s'acomplia amb una dita popular que afirma que hi ha llocs i moments en els quals es creen les condicions adients perquè nasquen les millors propostes o negocis. La dita, a més, especifica l'espai i unes condicions no escrites que hi són necessàries. Segons aquest proverbi popular cal assaborir els plaers de la taula, gaudir de bona companyia i crear un ambient agradós on tots el comensals aporten les seues idees en una conversa amena per a què, tot plegat, alguna d'elles arribe a convertir-se en realitat i, en alguns casos, assolisca certa transcendència.

Aquesta situació es va produir també a Bellreguard una vesprada del 1954. Antoni Pastor Bañuls solia reunir-se al desaparegut Bar Trèvol per gaudir de la companyia dels seus amics Miquel Carbonell Viciano, Tomàs Borràs, Josep Cremades, Emili Ballester Gadea, Estanislau Estrugo Pastor i Abelard Cremades Moscardó. Aquella vesprada haguera pogut ser com una altra, però no ho va ser. Tots els allí presents estigueren d'acord amb la proposta d'Antoni: la creació d'una confraria de Setmana Santa dedicada a la Mare de Déu de la Soledat. Encara no eren conscients de l'abast de la seua decisió però anaven a fer història. La dita popular havia triomfat de nou.

Seixanta anys després, aquesta història i les relacions entre els seus protagonistes formen part del llibre «La religiositat d'un poble. Història de la Confraria del Silenci, Pas de la Soledat de Bellreguard», presentat ahir a l'església parroquial de Sant Miquel de Bellreguard i publicat per Edicions 96 i per la tenacitat de la Junta Rectora encapçalada per Alexandre Ruiz en la recerca de les seues arrels històriques.

La investigació analitza les relacions polítiques, socials i econòmiques dels seus veïns en uns anys marcats per la reconstrucció de la nova església, sense oblidar les influències rebudes al Bellreguard dels anys 50 i que possibilitaren l'aparició de la confraria i la seua evolució històrica fins arribar a l'actualitat. Tal vegada un dels aspectes que crida especialment l'atenció és l'existència d'una xarxa de relacions personals entre Bellreguard i Gandia basades en l'amistat, els negocis i l'educació rebuda a l'Escola Pia, semblant a les actuals xarxes socials, on tots es coneixen i interactuen intercanviant-se influències mútues. Aquestos aspectes s'hi troben darrere de la fundació de la confraria i del model de Setmana Santa de les dos poblacions.

Però, a més, el llibre també proposa viatjar des de la primitiva rectoria de moriscos del segle XVI fins al context anterior a la Guerra Civil com a llavor del que serà l'església i les devocions més contemporànies, i tot amb una intenció: explicar per què triar la Soledat quan aquella vesprada del 1954 aquells joves podien elegir qualsevol altra devoció.

Compartir el artículo

stats