Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

LA JOIA DE LA CORONA, PROTEGIDA

LA JOIA DE LA CORONA, PROTEGIDA

El fet que la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Territori, haja inclòs la Platja de l'Auir dins de les 10 prioritats que tindrà el Pla d'Acció Territorial d'Infraestructura Verda del Litoral és una gran notícia. Un autèntic triomf de la ciutadania i per a la ciutadania, perquè han sigut nombrosos moviments ciutadans els qui, al final, han aconseguit que el futur de la joia de la corona de Gandia no depenga del capritx del polític de torn i sense tenir en compte la voluntat de la ciutadania.

Plataformes com Salvem l'Auir i molts altres moviments ciutadans ja van expressar el seu punt de vista quan, en la passada legislatura, el PP va voler urbanitzar la zona i va crear un «no massa clar» concurs d'idees que duia com a índex d'instruccions la construcció de dos gran hotels en la zona. Com es va denunciar des del Partit Socialista en aquell moment, allò va ser un concurs de les idees de l'anterior alcalde, és a dir, per a presentar idees que plasmaren el que Arturo Torró volia fer en l'Auir.

Hui eixa ombra que pesava damunt dels quasi 2 milions de metres quadrats de platja verge, s'ha dissipat. La Generalitat Valenciana es farà càrrec de les conseqüències i la cobertura legal que tinga el procés i, des de Gandia, es decidirà com volem eixa platja. La política valenciana, després de dues dècades apostant pel taulell, necessitava de polítics i polítiques valents, amb capacitat de capgirar la situació i apostar per un altre model. I eixa és la valentia que ha demostrat la consellera María José Salvador, que ha necessitat només quatre mesos de govern per fer realitat una promesa electoral que els socialistes ens vam prendre molt seriosament. De fet, qui hui és President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va presentar la protecció de l'Auir a Fitur en gener d'aquest any com a una de les seues propostes fortes en turisme si era elegit President. Dit i fet.

Ara cal treballar en donar-li ús i contingut al futur que volem de la platja de l'Auir. S'ha dit que es vol potenciar l'ús agrícola tradicional, que es vol recuperar la devesa natura, que es vol mantindre com un bosc mediterrani autòcton de referència internacional i també que s'obrirà un procés de participació per tal que tots puguem col·laborar en el projecte... Encara és prompte per definir què i com es farà, i són massa les emocions dels qui, organitzats en plataformes o de manera individual, desitjàvem la protecció d'este espai natural.

Avui ens congratulem per la notícia i felicitem els qui l'han feta possible, els ciutadans i ciutadanes de Gandia i de la comarca que un dia vam posar el crit al cel quan semblava que ens anaven a llevar eixe tros de pulmó verd que és l'Auir.

També cal agrair la seua tasca als polítics que, durant tot aquest temps, han cregut que la solució per a l'Auir era una altra que no implicara taulell i formigó.I és que, de vegades, la política també ens fa sentir orgullosos, i és possible que fins i tot les maneres de fer de les administracions públiques sí que estiguen canviant.

La joia de l'Auir, necessària per a la supervivència de les marjals i de moltes de les especies animals que viuen en elles, ha quedat fora del perill de l'especulació i del formigó. No hi ha millor regal per als nostres fills que deixar-los este espai natural ben protegit i conservat, i donar-li un ús responsable.

Enhorabona als que ho hem fet possible, per xicoteta que haja sigut la nostra participació.

Compartir el artículo

stats