Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

premis literaris fallers 2016

Divendres de la setmana passada es va celebrar l'acte de lliurament dels premis literaris falles de Gandia: el premi de poesia Joan Climent, el premi Ajuntament de Benirredrà al millor article de llibret de falla i el premi CEIC Alfons el Vell a la millor qualitat literària global d'un llibret de falla.

L'acte es va celebrar al saló del Museu Faller i així es recuperava aquella gala exclusiva de lliurament dels premis literaris d'un altre temps, que aleshores destacava per la solemnitat del protocol dalt de l'escenari i per la i barreja d'emocions en la sala on seien comissions falleres dels llibrets guanyadors, els escriptors guardonats i un públic que assitia respectuós a tot el que allí s'esdevenia. Com un dels responsables d'aquella gala, junt amb Jesús Garcia i Miquel Pérez, que conformàvem l'àrea de Secretaria i Cultura del president Tomàs Femenia, no puc més que felicitar a l'actual president Telmo Gadea, i al seu equip de direcció per la recuperació d'este acte, extrapolant-lo de l'algaravia desbordada que suposa el lliurament a la plaça dels principals premis fallers, i per l'èxit aconseguit en la decisió.

L'acte desbordà les previsions d'assistència, omplí la sala de gom a gom amb bona part del públic dret. En les primeres files, l'alcaldessa de Gandia i presidenta d'honor de les falles gandianes, Diana Morant, les autoritats municipals i falleres, i els representants de les entitats patrocinadores dels premis: l'alcaldessa de Benirredrà, Loles Cardona; el president de l'Associació Cultural Premi Iaraní, Pasqual Molina, i la consellera delegada del CEIC Alfons el Vell, María José del Olmo. En llocs destacats, la família de Joan Climent, les poetes i l'escriptor guardonats, i els presidents i les reines falleres de les comissions en els llibrets de les quals s'havien publicat poemes i articles premiats o havien aconseguit la màxima consideració en qualitat global literària que atorga el CEIC. A l'escenari, les dues falleres majors de Gandia, Raquel Díaz Camarena i Lluna Garcia Fernández, acompanyades per Telmo Gadea, presidiren tot l'acte de lliurament dels premis. Un acte que, a pesar d'estar prenyat de molts moments emotius (el de la recepció dels guardons per part de comissions, poetes i escriptors i el dels parlaments), va discórrer amb agilitat gràcies a un acurat treball de protocol fet pel secretari general, Óscar Morant.

El premi de poesia Joan Climent, al qual optaren 47 poemes originals, tenia enguany, per primera vegada, a més a més del poema guanyador, un poema finalista. Este fou «Ball Coral», de Rosa Roig, publicat en el llibret de la Falla de la Sagrada Família «Corea». L'absència justificada de la poeta propicià que la periodista del Grup Radio Gandia, Puri Naya, recollira el seu premi i llegira, amb sentiment, el seu poema.

El XV Premi Joan Climent de 2016 ha sigut atorgat al poema «L'obsolescència d'un bes», de Pura Maria Garcia, publicat en el llibret de la Falla de la Plaça El·líptica, el president i les reines de la qual reberen a l'escenari el guardó sense poder contenir l'alegria que té la comissió per la concessió del premi. La poeta guanyadora confessava estar emocionada per la importància del premi i per entrar a formar part del seu quadre d'honor (Josep Piera, Tomàs Llopis Guardiola, Mª Josep Escrivà, Josep Lluís Roig, Àngels Gregori, Toni Colomina, Vicenta Llorca, Manel Mari, Vinyet Panella...) i va llegir, amb tempre, el seu poema, que en algun moment deia: «Et done els llavis. Renaix l'adormida inquietud, s'acosten els passos reconeguts de l'allunyat desig...».

En el seu parlament el president del Iaraní, Pasqual Molina, recordà la figura de Joan Climent, la importància i la repercussió que ja té el premi, la important participació d'enguany, amb una xifra rècord de poemes presentats i donà enhorabones als guanyadors encoratjant les comissions a continuar participant-hi.

El premi Benirredrà al millor article publicat en un llibret de falla, al qual s'havien presentat 56 originals, tenia també dos articles, dos autors i dos comissions falleres guanyadores. Fou finalista l'article «Hegemonia» d'Emili Morant Llorca publicat en el llibret de la Falla Vila Nova. El guanyador del premi fou Jesús Peris Llorca, per l'article «Un futur per començar», publicat en el llibret de la Falla de Beniopa. Jesús Peris és professor universitari i president de l'Associació d'Estudis Fallers de València, i després de rebre el guardó feu un discurs d'agraïment que va acabar així: «I gràcies perquè amb gents com vosaltres, diferents però units per l'estima al poble, a la llengua, a la festa, cada març, després de la cremà, quan encara fumegen les cendres a la plaça, les Falles tenen tot un futur per començar». Loles Cardona, alcaldessa de Benirredrà, va dirigir unes paraules al públic destacant «l'orgull per a un menut poble com Benirredrà poder contribuir en la promoció de la cultura i la nostra llengua, subratllant la consolidació i qualitat literària dels llibrets de falla amb la convocatòria dels Premis al Millor Article, des de l'any 2007».

Finalment es va fer el lliurament del Premi CEIC Alfons el Vell a la millor qualitat literària global d'un llibret de falla, que va ser atorgat al llibret de la Falla l'Alquerieta i Museu Faller, destacant el jurat també la qualitat de les col·laboracions literàries del llibret de la Falla Sagrada Família «Corea» i l'acurat monogràfic dedicat a la Delicà de Gandia publicat en el llibret de la Falla del Prado. Lliurà el Premi la Consellera del CEIC, Maria José del Olmo, que pronuncià estes paraules: «Sabem que el Premi del CEIC és molt estimat per les comissions falleres i estem ben orgullosos del nivell literari que mantenen els llibrets presentats i l'esforç que es realitza any rere any per millorar».

L'acte fou clausurat per l'alcaldessa de Gandia, Diana Morat, qui amb un discurs improvisat feu gala de sentiments i de coneixements. Sentiments de ser fallera i de sentir en l'ànima la festa de les falles. Sentiment del record a Joan Climent, a qui va conèixer en vida, ja que li va dedicar un poema quan va ser la Reina de la Falla del Prado, volent el poeta conèixer-la personalment abans d'escriure'l per a ser fidel amb les paraules. Coneixement del que havia passat allí, eixa nit en aquella gala, del que significaven aquells premis per a les comissions que tenien una especial cura amb el seu llibret, la qual cosa ella havia viscut com a membre de la comissió del llibret de la seua falla algun any. No podia haver-hi millor manera d'acabar aquell acte. Sentiments. Coneixements.

Compartir el artículo

stats