Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

OPINIÓN Ximo Company

Opinión de Ximo Company: El Museu de les Clarisses de Gandia

Opinión de Ximo Company: El Museu de les Clarisses de Gandia

Que ningú dubte a Gandia, ni al seu Ajuntament, que segueix invariable la voluntat i el desig de la Comunitat de Mares Clarisses de contribuir amb el seu valuós patrimoni artístic a l'enriquiment i gaudi estètic, cultural i espiritual de tots els ciutadans i ciutadanes de Gandia. Un desig que és plenament compartit amb l'Arquebisbat de València i amb la Delegació de Patrimoni Artístic del Monestir de Santa Clara de Gandia.

Hem somiat, i seguim somiant amb la creació i el desenvolupament d'un dels museus més importants, singulars, diferenciats i únics de la Comunitat Valenciana, i fins i tot d'Espanya, i anem a continuar treballant i col·laborant amb l'Ajuntament de Gandia perquè això siga una gran i definitiva realitat.

Som molt conscients de les dificultats econòmiques per les quals passen les administracions municipals, autonòmiques i de l'Estat. Agraïm enormement els continus esforços de l'Ajuntament de Gandia. Per això, des de la Delegació de Patrimoni Artístic del Monestir de Santa Clara de Gandia hem considerat que, juntament amb l'Ajuntament de Gandia, hem d'explorar noves vies de col·laboració que asseguren un futur convicent i estable per a aquest extraordinari dipòsit cultural, artístic, estètic i espiritual de Gandia i dels seus ciutadans. Hem tancat una heroica etapa de provisionalital i n'hem d'obrir una altra completament estable, de llarga durada i ampli recorregut.

Un museu d'aquesta envergadura, amb peces artístiques de tan alt nivell plàstic i estètic mereix un organigrama, una planificació i una estructura de personal exquisidament única, singular i plenament coneixedora i arrelada a la espiritualitat franciscana.

És sobre aquesta base i consciència d'excepcionalitat del que representa aquest gran museu de Gandia, que desitgem obrir un diàleg renovat, serè i constructiu amb l'Ajuntament de Gandia per a consolidar entre tots l'estructura qualitativa, professional i econòmica que este museu es mereix. Amb aquest ideari anem a posar tots els mitjans i energies possibles per tal de consolidar el Museu de Santa Clara que Gandia necessita i es mereix.

Aquest desig de diàleg i de recerca de solucions concretes el vam sol·licitar per escrit a la Sra. Alcaldesa el 9 de març de 2016. S'escau citar alguns paràgrafs textuals d'aquesta carta perquè els considerem molt clarificadors del que ha succeït el 5 de juny d'enguany:

«Usted sabe, Sra. Alcaldesa que desde 2010 el Ayuntamiento suscribió un convenio (modificado el 18 de mayo de 2011) que permitió el préstamo de la colección artística del Monasterio para su exposición pública en nuestra ciudad. Este acuerdo comprometía al Ayuntamiento de Gandia con dotar al museo del personal mínimo necesario para su correcto funcionamiento y, muy especialmente, este compromiso se refería a la dirección del museo... Por todo lo anteriormente expuesto, tanto desde el Arzobispado de Valencia como desde la Delegación de Patrimonio Artístico de las Reverendas Madres del Monasterio de Santa Clara de Gandia, consideramos que esta situación de provisionalidad se hace del todo insostenible; no se puede mantener por más tiempo e instamos al gobierno municipal a que tome las medidas oportunas para poder asignar a la persona que, de acuerdo con el deseo y beneplácito de las reverendas madres del Monasterio de Santa Clara, se encargue de dirigir este importante museo gandiense.

Si este nombramiento y la debida atención a todas las necesidades mínimas del museo se demora más de tres meses a partir de la fecha de recepción de este escrito, les anunciamos, con tanto pesar como firmeza, que el Museo de Santa Clara cerrará sus puertas y la colección artística regresará íntegramente a la clausura del monasterio con fecha del 5 de junio de 2016».

Tots, per tant, hauríem de parlar i actuar amb lleialtat i amb sinceritat. L'Ajuntament coneixia perfectíssimament aquesta carta. Ens hem limitat, doncs, a complir i executar amb gran serietat i responsabilitat l'indicat en la nostra missiva. No hem improvisat cap acció indeguda. Tot era sabut i ben sabut, i ho vam posar per escrit, de forma molt lleial i molt transparent, amb tres mesos d'antelació.

Però, sobretot, i això és el que ara compta, a data 5 de juny de 2016, la situació concreta del Museu de les Clarisses era exactament la mateixa que la del propassat 9 de març. Bones paraules, un desig absolutament inconcret i a molt llarg termini d'implicar al Museu de Belles Arts de València... i res més. Res més. Tot seguia igual. Cap gest concret i veritablement operatiu. No hem cregut prou en el museu. No l'hem sabut fer prou nostre. Moltes altres coses li han passat al davant.

No és ara, tanmateix, l'hora de buscar culpables ni d'alimentar els retrets. És un bon moment per buscar i trobar solucions. I això és possible. Des de la Delegació de Patrimoni Artístic del Monestir de Santa Clara de Gandia estarem permanentment disposats a dialogar i a intentar fer les coses ben fetes i en benefici de tots. I les trobarem, les solucions, si actuem amb el cap, amb propostes molt concretes; si som lleials. Poden trobar fórmules positives per a reactivar el Museu de Santa Clara.

Compartir el artículo

stats