Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A FAVOR DEL MUSEU DE SANTA CLARA I DE GANDIA

"Salve, reina saviesa, que Déu et salve amb la teua germana la pura simplicitat». (Sant Francesc d'Assís). És a dir, no pot haver saviesa (no l'encertarem; no trobarem el bon camí) sense un retorn a la simplicitat i a la puresa d'intencions.

1. Des de fa 40 anys he servit, he col·laborat i he treballat per Gandia i la Safor amb tots els Ajuntaments des del restabliment de la democràcia. Desitge continuar-ho fent amb la mateixa lleialtat que sempre.

2. He treballat pel patrimoni artístic del Monestir de Santa Clara des de fa dècades. Sent una admiració profunda pel seu patrimoni però sobretot per la desbordant generositat de les religioses clarisses que han optat per una vida de silenci, de pregària i de sacrifici. Moltes gràcies.

3. Des del primer dia he valorat el Museu de Santa Clara com quelcom excepcional del nostre país. L'entenc com una reserva d'ecologisme cultural i espiritual de primer ordre. Un espai que pot contribuir a reequilibrar els excessos de la pressió anímica i psicològica als quals, dia a dia, està sotmesa la nostra convulsa societat postmoderna.

4. El Museu de Santa Clara ha de ser, l'hem de convertir entre tots, en un recés de pau. La pau autèntica i duradora que proporciona el savi missatge de l'espiritualitat franciscana, sempre nova, sempre actual, a la mesura de les necessitats i anhels més profunds dels éssers humans de tots els temps, creences, raça i condició social.

5. En aquest sentit, les possibilitats expansives del Museu de Santa Clara no tenen horitzó. Podem i devem consolidar aquest «unicum» de la ciutat de Gandia i del nostre país. Les seues potencialitats educatives, artístiques i museològiques són insospitades.

6. Es tracta d'un museu que aspira a moltíssim més que al desenvolupament d'una museologia convencional i en molt bona part ja obsoleta. Gandia necessita espais de silenci i reflexió, de pacificació anímica i psicològica; quelcom que només un esperit tan obert i ecumènic com el de Sant Francesc pot oferir a la nostra societat. Des del Museu de Santa Clara podem aportar aquest extraordinari plus diferencial.

7. El Museu de Santa Clara continua treballant per obrir i desenvolupar aliances i convenis de col·laboració amb nombrosos centres i institucions de la nostra Comunitat. Les possibilitats són interminables: Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, Institut de Restauració de Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, pràctiques de treball universitari acuradament preparades i dosificades amb la Universitat de València, amb la UPV, amb la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir, amb la Universitat CEU Cardenal Herrera (UCH) de València, amb la Facultat de Belles Arts de València, amb el Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo, amb el Centre Professional de Música Districte Marítim del Grau de Gandia, amb el Museu de la Catedral de València, amb el Museu de Belles Arts de València, amb tots els instituts i centres docents de Gandia i la Safor. També amb empreses com El Corte Inglés, la ONCE i RENFE. En això estem treballant per dinamitzar, promoure i exterioritzar les nostres activitats museogràfiques i expositives.

8. Són especialment fecundes les nostres relacions amb l'Institut de Restauració de Patrimoni de la UPV. Amb ells continuem estudiant i restaurant obres del nostre fons artístic.

9. Hem encetat nombroses línies de treball d'acord amb les directrius marcades pel Pontifici Consell per a la Cultura de Roma que presideix el Cardenal Gianfranco Ravasi, especialment pel que fa a les fecundes disposicions de la «Via Pulchritudinis», un document artístic bellíssim promulgat en 2006. Parlem d'un museu cristià viu amb una comunitat religiosa viva des de fa 500 anys. Això és un fet únic, diferenciat i especialíssim. Un museu amb aquestes característiques només existeix a Gandia.

10. L'italià Paolo da San Leocadio, introductor de la pintura del Renaixement a Espanya, va ser el pintor de la ciutat Gandia i de la seua duquessa María Enríquez (1502). El tenim en les nostres col·leccions.

11. Joan de Joanes, el millor pintor de l'Espanya del XVI, està present en les nostres col·leccions. L'estem estudiant i promocionat amb molta cura.

12. Josep de Ribera, un dels pintors més excepcionals de la pintura europea del XVII, també està present en les nostres col·leccions

13. La via dels tribunals no és la més apropiada per avançar en la construcció del Museu de Santa Clara que tots desitgem. Genera desconfiança i bloqueja la recuperació.

14. La via del diàleg sense retrets sempre serà més fructífera i eficaç. Infinitament més fecunda.

15. Potser des de la Delegació de Patrimoni Artístic del Museu de les Clarisses no hem dialogat tot el que tocava. Pot ser, i ens dol. Per això diem: I am sorry, Sra. Alcaldessa. Ho sent, amic Joan (Muñoz). Em sap molt greu, de debò, estimat Vicent (Todolí). Què bonic seria que aquesta expressió sincera de demanar disculpes públicament fos recíproca per ambdues parts. Aplanaríem el camí. N'avançaríem moltíssim. «Errare humanum est» (Ciceró). Gandia es mereix un redreç positiu basat en el diàleg i en la concòrdia.

Compartir el artículo

stats