Un dia van ser estreles del futbol. Eren reconeguts pels carrers de la ciutat i se´ls declarava devoció. Amb el pas del temps, no tots són recordats i, fins i tot, alguns passen a l´oblit dels més joves. Al futbol actual, bona part dels sous són milionaris, però hi va haver una època a la que no hi eren. Per això va nàixer l´Associació de Futbolistes del Valencia CF. «Es va crear al seu moment per a recolzar a jugadors que hagueren passat pel Valencia CF i necessitaren qualsevol tipus d´ajuda, sobretot econòmica o laboral», explica el seu gerent, Arturo Boix.

Així, l´associació realitza, per eixemple, programes de tipus social on els entrenadors són exjugadors del Valencia CF que no tenen treball. També opten per altres formes d´ajuda directa per a aquells que no estiguen en condicions de treballar o per als que per la seua edat estan ingressats en una residència de majors i no poden sufragar el seu cost.

I per a aconseguir-ho, aquesta associació ha decidit tractar de fer-ho mitjançant programes de caràcter social amb els que s´ofereixca un benefici a la societat. «Volem tornar a la societat l´afecte que un dia ens van donar a nosaltres», declara Boix. D´aquesta manera, treballen amb col·lectius vulnerables com són els xiquets de famílies en dificultats o els més majors. A més, segons va avançar Boix, l´associació ja prepara un projecte per a recolzar l´empoderament de la dona.

L´Associació de Futbolistes del Valencia CF compta ja amb diverses escoles de futbol amb les que tracta d´ajudar a xiquets o joves en dificultats socials. Una d´eixes és Cor Blanquinegre que, amb un total de dotze equips i sobre els 300 xiquets i xiquetes, ofereix dos entrenaments setmanals als seus alumnes, que estan becats i no han de pagar res. Això sí, per a continuar amb la subvenció, els xiquets o joves (des de els 6 fins els 18 anys) han de demostrar que durant la seua estada a l´escola ha millorat el seu rendiment acadèmic. Els que ho aconsegueixen tenen un altre premi: un campus de 10 dies a l´estiu. Amb la mateixa idea, aquesta entitat organitza també l´Escola d´Estiu amb xiquets i xiquetes al poliesportiu Doctor Lluch, al Cabanyal.

D´altra banda, es troba el programa Futbol a l´Escola, al que durant tot l´any un entrenador de l´associació es desplaça a centres on hi ha xiquets provinents de famílies amb dificultats i els prepara una sessió. Els col·legis que estan interessats només han de dirigir-se a l´associació per a aprofitar-se d´aquesta iniciativa.

Treball amb malalts d´alzhèimer

Un dels projectes amb major repercussió de l´Associació de Futbolistes del Valencia CF és el que fa amb malalts d´alzhèimer: «Nuestros mayores ídolos». Amb aquesta iniciativa, exfutbolistes del Valencia CF visiten centres de la Tercera Edat on hi ha persones afectades per aquesta malaltia degenerativa, amb les que es fa un treball de reminiscència. «Es tracta de motivar el seu desenvolupament cognitiu», assegura Boix. De vegades, alguns d´aquestos majors no recorden el nom dels seus fills, però sí que són capaços de recitar una alineació del Valencia CF de la seua època. Eixe moment en que reconeixen al futbolista provoca un somriure per a tota la vida.