Síguenos en redes sociales:

Educació ambiental

La Fundació Oceanogràfic i l'Aquarium Donostia solten una tortuga que han curat

Ambdues insititucions han colaborat en un procés de recuperació que ha durat més de quatre anys

La Fundació Oceanogràfic i l'Aquarium Donostia solten una tortuga que han curat

Hui serà retornada al mar des de la platja de la Petxina d'Orpesa de Castelló la tortuga Donosti, un exemplar juvenil de Caretta caretta o tortuga comuna, que acaba així un llarg i complex procés de recuperació. Donosti fou rescatada fa quatre anys en aigües de la costa basca i en la seua recuperació han participat nombrosos especialistes de diferents centres conservacionistes de les ribes de l'Atlàntic i l´Arca del Mar de l´Oceanogràfic.

Donosti va ser recollida pel Servei de Guardacostess en Bermeo (Biscaia) en abril de 2014 i, ferida, fou traslladada al centre de recuperació de Fauna Silvestre. L'animal pesava 2,4 kg i presentava una ferida necrosada en l'aleta davantera esquerra, produïda per arrossegament amb una xarxa de pesca.

Malgrat el tractament, es detecta a l´aleta un abscés amb líquid purulent (pus), per la qual cosa els responsables del centre decidixen amputar l'aleta un mes després, i que la millor destinació per a l´animal serà la vida a un medi controlat en condicions dignes.

Al desembre de 2014, amb 3,8 kg, la tortuga és cedida a l´Aquarium de Sant Sebastià per a la seua recuperació i exposició a l'Oceanario, com a referent d'Educació Ambiental. Però abans, els tècnics la reeduquen perquè recupere la seua capacitat de natació i agafe més força. A més, valoren la possibilitat d'implantar-li una pròtesi elaborada amb una impressora 3D, però com que el monyó és molt menut, es desestima la idea.

Després d'un període d'adaptació, Donisti és traslladada a l´Oceanario, d'1,5 milions de litres i al costat de 40 espècies, on arriba als 11 kg i passa més de dos anys en els quals la visiten més de 600.000 persones, unes 80.000 d´elles xiquets.

Gràcies a l'excel·lent relació amb l´Oceanogràfic, que és un referent en recuperació de tortugues en el Mediterrani; després de documentar soltes exitoses de tortugues amputades; i d'acord amb el centre de recuperació de Gorliz, l´Aquarium decidix traslladar-la a València per a la seua futura posada en llibertat.

Estada a València

El passat mes d´octubre, Donosti va arribar a l´Oceanogràfic de València i va ingressar en l´Àrea de Conservació i Recuperació del Mar de la fundació. Amb 17 kg, la informació subministrada per un biosensor que se li va instal·lar per estudiar-la indica que ja està preparada per eixir de nou al mar. S´ha decidit que la millor opció és el Mediterrani i no la costa basca, a causa de la seua discapacitat física i perquè tindrà més possibilitats de supervivència i fins i tot podria trobar-se amb altres exemplars i reproduir-se.

La tortuga serà retornada hui a la platja La Petxina d'Orpesa, escollida com un gest simpàtic que recorda la platja basca d´idèntic nom i la ciutat on la tortuga va estar dos anys.

Pulsa para ver más contenido para ti