Síguenos en redes sociales:

Revisió dels flamencs

Les primeres conclusions de les proves determinen que els 38 aus xilenes que habiten l'illa de l'Oceanogràfic tenen un bon estat de salut

Revisió dels flamencs

El flamenc (Phoenicopterus chilensis) és un animal tan fràgil com bell. La seua figura ha inspirat tot un corrent estètic en els últims anys, però la vida real d'estos exemplars comporta una cura exquisida, tant en la seua alimentació com en la seua salut, i els detalls que comporten el seu hàbitat.

En l'Oceanogràfic, 38 bells exemplars gaudixen d'un espai absolutament privilegiat que oferix una imatge molt característica del conjunt arquitectònic. Darrere de la seua bellesa i esveltesa, hi ha un equip de cuidadors i veterinaris que vigilen pel seu benestar constantment. Per això estan sotmesos a un constant control, que té la seua màxima expressió en la revisió mèdica general que se'ls fa anualment amb tot un equip d'especialistes per a dur a terme una operació bastant complexa.

És tan complicada, i alhora delicada, que requerix d'una sèrie de premisses prèvies amb la finalitat de no danyar ni estressar als animals. Per a això, inicialment se'ls pastura amb delicadesa per a dirigir-los a un tancat, un floc, situat en la zona alta de l'illa on habiten. Una vegada dins del floc, cada animal es tracta de manera individualitzada i es trasllada a l'àrea de treball, instal·lada a manera d'hospital de campana on es realitzen les oportunes proves.

En total es practiquen nou proves consistents en la lectura d'anelles d'identificació i al matex temps, se'ls implanten marcatges definitius als que no disposaven de microxip. També es prenen les mesures morfomètriques de tars per a correlacionar-les amb el sexatge i posteriorment, i sense solució de continuïtat, se'ls pesa i comprova l'estat de les extremitats i es fotografia les plantes.Després es prenen mostres de sang per a un control analític, de plomes per a estudi del cortisol, de claveguera per a vigilar la possible presència de salmonel·la i, finalment, una exploració física.

Les primeres conclusions han portat als veterinaris a comprovar la bona condició corporal i l'estat de salut dels flamencs xilens. Amb posterioritat es coneixeran els resultats de les mostres recollides.

Centre de recepció

Al llarg de l'any, l'Oceanogràfic s'ha consolidat com un centre de recepció d'animals irrecuperables, ja que s'ha incorporat una nova espècie de flamencs (Phoenicopterus ruber), que habita en una altra zona del llac viu de l'Oceanogràfic, i està composta per animals arribats d'altres centres, alguns exemplars cedits per la Conselleria d'Agricultura d'Andalusia i, recentment, per la Conselleria de Medi Ambient de la Regió de Múrcia.

En el cas d'Andalusia, es tracta dels animals amb lesions irrecuperables, detectades durant programes d'anellament en el medi natural en els marenys de l'Odiel i en la llacuna de Fuente de Piedra o arribats a centres de recuperació i la supervivència de la qual en el medi natural estaria compromesa per la mena de problemes que presenten. Van ser integrats en la colònia, oferint d'esta manera un lloc segur per a ells i la seua descendència. En el cas de Múrcia, l'animal va ser localitzat el passat mes de setembre en els voltants de l'embassament de Santomera i es va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre El Valle, on va ser atés per una fractura que li impedia volar

Amb estes administracions l'Oceanogràfic col·labora fomentant la cura i respecte d'espècies de fauna autòctona i posant en valor l'interés per la conservació dels ecosistemes.

Pulsa para ver más contenido para ti