De classe a Europa: centres 'made in' Erasmus+

Escoles i instituts valencians aposten pel programa europeu amb projectes sobre sostenibilitat, medi ambient, digitalització, llengua, diversitat i cultura

Alumnat valencià en un dels viatges.

Alumnat valencià en un dels viatges.

Ahir, 9 de maig, es va commemorar el Dia d’Europa i hi ha un bon grapat de centres educatius valencians que desenvolupen projectes amb socis europeus, dins del programa Erasmus+ de la Unió Europea. En este número, quatre centres educatius expliquen amb Aula com aprofiten l’experiència Erasmus+ i què treballen amb el seu alumnat i els estudiants dels centres dels altres països:

-IES Sorts de la Mar (Dénia). L’institut de la Marina Alta du a terme el projecte Erasmus+ «Marine Ecosystems», que este curs finalitzen i els ha portat a visitar els seus socis, a Itàlia i Croàcia, als quals també han rebut.

A l’abril, un grup de nou alumnes i dos professors va estar a Rijeka (Croàcia), on van realitzar activitats d’anàlisi de l’estat de l’aigua de la mar, visualització i classificació d’animals marins, visita a la purificadora d’aigües, i activitats de reciclatge i reutilització de plàstics, a més activitats d’intercanvi cultural i gastronòmic.

Erasmus de l'IES de Dénia.

Erasmus de l'IES de Dénia.

L’altre soci del centre de Dénia és el Liceo Linguistico Statale Ninni Cassara de Palermo, amb els quals, en paral·lel, també han fet un intercanvi lingüístic i cultural, amb tres alumnes italianes que han estudiat durant quasi un trimestre a la Marina Alta.

De fet, ja per al pròxim curs, l’IES té previst fer intercanvis de llarga estada amb centres de França i altres de països angloparlants, on estudiants valencians aniran sis setmanes. També iniciaran un nou Erasmus+ sobre dansa, gastronomia i música.

-Col·legi Nuestra Señora del Rosario-Dominicas (Paterna). El centre concertat, pertanyent a la Fundació Educativa Francisco Coll (FEFC), ha participat en un projecte Erasmus+ KA226, denominat «Digi Project». L’eix principal és l’ensenyament a distància utilitzant tecnologies digitals de forma nova i eficaç, perquè l’alumnat siga més autònom, crític i responsable. 

App.

App.

Com expliquen, el projecte ha consistit en el disseny i creació d’un conjunt d’aplicacions informàtiques per part d’un grup de docents del centre de Paterna; així com la realització d’unitats didàctiques en format digital que poden ser treballades i compartides amb docents d’altres col·legis europeus, d’una banda, amb la finalitat de continuar avançant en la millora i el canvi metodològic que la societat demanda; i d’altra banda, per a obtindre un major rendiment de les eines digitals.

-IES Cid Campeador (València). L’institut està acabant el seu projecte Erasmus+ «Back to our roots», que va iniciar-se durant la pandèmia. Han participat alumnes i professors de Malta, Grècia i Itàlia, que recentment van visitar el centre i la ciutat.

El nexe conductor de les visites —que també han fet els valencians als altres països— és l’intercanvi cultural, les arrels comunes mediterrànies i la cultura tradicional, així com el foment d’uns hàbits de vida saludables. 

IES Cid Campeador.

IES Cid Campeador.

Entre altres coses, el «comité Erasmus» de l’institut va ensenyar als estudiants visitants com és l’esmorzar valencià; els van portar a l’Albufera —on van passejar en barca i menjar paella—; i van anar en bicicleta fins a Vivers i el Museu de Belles Arts; i la Ciutat de les Arts i les Ciències. També van estar a l’Ajuntament, la Llotja, el Mercat Central, la Catedral... Entre altres, l’objectiu d’este projecte és «compartir i transmetre els espais naturals». 

Per a l’IES Cid de València, els projectes Erasmus + «representen una excel·lent oportunitat per a la internacionalització del nostre institut, per a compartir i ser una ferramenta d’inclusió indispensable per a pal·liar les necessitats marcades per l’entorn socioeconòmic».

-Col·legi La Purísima (Torrent). El centre concertat de Torrent continua amb el seu projecte Erasmus+, on 18 alumnes viatjaran per Europa dins d’estos plans d’estudis. El projecte tracta temes d’interés com la sostenibilitat, l’atenció a la diversitat, la digitalització i la consciència de ciutadania europea, amb el nom «Imagine It: Increasing motivation and engagement by improving teaching and learning in a greener, inclusivament and habite European community (all through technology)».

Col·legi La Purísima.

Col·legi La Purísima.

Este projecte contempla dues mobilitats d’estudiants: d’una banda, nou alumnes van viatjar a Dinamarca el març passat; i altres nou, que viatjaran a Àustria el pròxim curs, acompanyats per dos docents. Entre altres, els seus socis són l’Holstebro Gymnasium danés, un centre de Secundària.

Des de la Purísima valoren positivament els Erasmus+: «Volem donar l’oportunitat al nostre alumnat de viure experiències enriquidores. La cooperació amb altres ciutadans europeus els obrirà horitzons i afavorirà el seu desenvolupament integral per a construir una societat més justa impulsant la sostenibilitat i el benestar social».