Un concurs per posar en valor al científic Santiago Grisolía

El Consell Valencià de Cultura entrega este dijous els premis al concurs literari i de dibuixos

El dibuix guanyador d’Inés de las Nieves López

El dibuix guanyador d’Inés de las Nieves López / saray fajardo. valència

Saray Fajardo

Saray Fajardo

Fa uns dies es van reunir els jurats dels premis escolars literaris i de dibuix del Consell Valencià de Cultura per anunciar els guanyadors de l’edició d’enguany, que ha estat dedicada a Santiago Grisolía i la ciència, i els quals s’entregaran el dijous.

En este concurs s’hi han presentat 68 centres valencians, alguns dels quals ho feien per primera vegada. En total, van rebre 1803 treballs de dibuix i 563 treballs literaris amb una participació de 2366 alumnes.

En literatura, el guardó del cicle d’ESO ha recaigut en el centre La Puríssima de Torrent i l’Escola d’Artesans de València en Batxillerat i Cicles Formatius.

En dibuix, en la categoria d’ESO, ha guanyat l’IES Mediterráneo de Torrevieja, i en Batxillerat i Cicles Formatius ho ha fet l’IES La Plana de Castelló.

Dibuix de Santiago Grisolía

Dibuix de Santiago Grisolía

Grisolía, que va morir l’agost passat amb 99 anys, va ser president del CVC i un dels científics mundials més importants del segle XX en l’àmbit de la bioquímica. Grisolía va fer quasi tota la carrera científica als Estats Units, on va arribar en 1946. Va poder tornar a casa en la dècada dels 70, però la seua influència en la vida científica valenciana i espanyola es va notar des del primer dia. El científic va ser president del CVC més de 25 anys i, per això, la institució va considerar que una bona manera de reflexionar sobre el paper del científic i de la ciència en una societat com l’actual era dedicant-li este concurs al científic. «Este any hem escollit a Grisolía perquè és prou desconegut en la societat malgrat la seua importància. En els centres no es parla de la seua figura», ha explicat Dolors Pedrós, component del jurat.

Pedrós ha assenyalat que es tracta d’un dels projectes més gratificants perquè s’uneix el món de l’educació, la visió dels xiquets entorn el tema i la implicació del professorat. «Este concurs és una autèntica joia perquè aconseguim que els participants investiguen i reflexionen sobre el tema», explica la component del jurat, qui reivindica l’alt nivell d’esta edició. «S’ha investigat molt i s’ha demostrat que la ciència està apartada. En el concurs literari, hi ha molta investigació darrere de cada escrit i textos molt creatius», conclou.