Naix a l’Oceanogràfic el «Premi Ánfora Azul» dirigit als centres educatius

Una de les activitats escolars.

Una de les activitats escolars. / L-EMV

Oceanogràfic

En un esforç per promoure l’educació ambiental i fomentar actituds respectuoses amb el medi ambient, l’Oceanogràfic de València ha llançat el «Premio Ánfora Azul» destinat a grups escolars que participen en un dels seus viatges educatius durant el curs escolar 2023-24. Esta iniciativa cerca consolidar-se en anys posteriors com un incentiu perquè més escolars se submergisquen en l’experiència educativa oferida pel major centre marí d’Europa.

El nom del premi, «Ánfora Azul», ret homenatge a la tradició de les àmfores que contenien tresors com l’oli o el vi. L’objectiu principal del premi és transmetre un missatge per part del departament d’Educació i del propi Oceanogràfic que motive als estudiants a adoptar actituds respectuoses amb el medi ambient.

La iniciativa està dirigida a escolars de tots els nivells educatius, des d’Infantil fins a Batxillerat, abastant una àmplia gamma d’edats per a maximitzar així el seu impacte. Un comité de la Fundació Oceanogràfic elegirà al guanyador a l’atzar. Una de les activitats associades al premi és la solta d’un animal recuperat en les instal·lacions de l’Oceanogràfic, com a tortugues marines, samarucs, gallipatos o tortugues d’estany.

Les dates seleccionades per a la realització d’esta iniciativa coincideixen amb la Setmana de la Biodiversitat, que generalment se celebra al voltant del 22 de maig, commemorant el Dia Internacional de la Biodiversitat. Durant esta setmana, els centres educatius participants tindran l’oportunitat de gaudir del premi i dur a terme l’activitat prevista en col·laboració amb el Oceanogràfic.

La duració de la promoció abasta tot el curs escolar 2023-24, incloent-hi aquells centres que hagen realitzat l’activitat des de l’1 de setembre de 2023 fins al 10 de maig de 2024. Amb l’al·licient del Premi Ánfora Azul, l’Oceanogràfic busca atraure a més escolars, proporcionant una experiència educativa única i fomentant la connexió amb la biodiversitat marina. Este premi no sols incentiva la participació dels centres educatius, sinó que també contribuïx a la consciència ambiental i a cura dels organismes vius que formen part del patrimoni natural compartit per tota la ciutadania.

Més de 125.000 escolars

Del total de visitants amb el qual l’aquari tancarà este 2023, 128.000 han sigut escolars. Una xifra que ha augmentat a partir del mes de setembre, coincidint amb l’inici del curs educatiu i que suposa un 25 % més respecte al total de l’any 2022.

Aquesta dada s’ha vist incrementada gràcies a l’àmplia oferta educativa proposada per l’aquari entorn de la conservació de les tortugues marines, amb l’objectiu d’educar i conscienciar sobre la protecció d’estos longeus animals.