La IA obliga a crear noves metodologies d'ensenyament

La IA està canviant la manera d'ensenyar i aprendre en tots els àmbits educatius

Alumnes utilitzant la IA.

Alumnes utilitzant la IA. / L-EMV

F. Bromera

Agrade o no, la Intel·ligència Artificial ha arribat per a quedar-se, i el fet que les seues immenses possibilitats acaben suposant un avantatge o un contratemps depén enterament de com decidim afrontar el desafiament que representa. Només hi ha una cosa segura: adaptar-se no és opcional, i el que ocórrega a partir d'ací, dins i fora de l'entorn educatiu, és cosa nostra.

Les possibilitats de la IA en l'àmbit educatiu són quasi infinites, ja que facilita un aprenentatge més dinàmic i personalitzat, segons el ritme i els interessos dels propis estudiants; l'automatització de les tasques més administratives i la creació de materials i recursos educatius, entre molts altres avantatges.

Des del punt de vista del docent, és ja una eina de gran ajuda a l'hora d'elaborar programacions didàctiques o presentacions per a seminaris; trobar idees creatives per a l'aula o dissenyar proves d'avaluació tipus test. Les possibilitats segueixen, i amb elles venen també riscos dels quals cal ser conscients per a aconseguir optimitzar el seu ús.

Un canvi metodològic

La capacitat de generació de contingut original per part d'eines com ChatGPT obri necessàriament la porta a un canvi metodològic que garantisca la integritat acadèmica i evite la possibilitat de plagi.

Fa uns mesos OpenAI, l'empresa creadora de ChatGPT, va publicar una Guia per a professors en la qual explicava els múltiples usos que se li podien donar a esta eina i oferia indicacions sobre com usar-la dins de l'aula, incloent-hi limitacions.

Sorgixen sis tendències principals que protagonitzaran l'evolució de la intel·ligència artificial en les institucions educatives al llarg del 2024: els vídeos multilingües amb avatars, l’ajuda en la preparació d'assignatures, les apps educatives, les experiències d'aprenentatge personalitzades, la creació de continguts educatius i la integració de la IA en els estudis artístics.