Nous èxits valencians a les Olimpíades Matemàtiques

Dan Vancea i Carlos Villagordo han aconseguit dos medalles d’or a la competició espanyola; Carlos Calderón, una de plata; i Elena Boix, de bronze

Alumnat i professorat que integren part de l’equip valencià que va competir a Calatayud.

Alumnat i professorat que integren part de l’equip valencià que va competir a Calatayud. / Levante-EMV

Els estudiants valencians continuen destacant, un curs més, en proves matemàtiques de diferents àmbits. En esta ocasió ha sigut en la 60a edició de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola, celebrada recentment a Calatayud (Saragossa).

Dan Vancea i Carlos Villagordo van aconseguir sengles medalles d’or; Carlos Calderón, una de plata; i Elena Boix ,una de bronze. Cal destacar que Dan Vancea, Carlos Villagordo i Elena Boix formen part del programa d’Estímul Matemàtic (Estalmat) a la Comunitat Valenciana. Dan i Carlos Villagordo han participat per segona vegada i ja havien aconseguit medalles de plata. L’equip valencià, d’un total de sis integrants, va completar-se amb Xiyu Tim Bao i Ariadna Franch, que van tindre també una participació destacable.

L’OME és un concurs organitzat anualment per la Real Sociedad Matemática Española (RSME) per a joves estudiants, amb l’objectiu d’estimular l’estudi de les Matemàtiques i el desenvolupament de joves talents en esta ciència. Els equips autonòmics afronten dues proves escrites, de tres hores i mitja de duració cadascuna, en el transcurs de les quals han de resoldre un total de sis problemes proposats per un tribunal. 

Rafa Crespo, el director del programa Estalmat a la Comunitat Valenciana, recorda que ja són diversos els anys aconseguint bons resultats i amb diversos ors els últims cursos. «Estem seleccionant bé i molt orgullosos que, any rere any, algun ‘estalmatero’ tinga medalles, el que vol dir que el programa Estalmat que porta 27 anys a la Comunitat Valenciana està tenint el seu efecte», afirma.

Pròxima cita internacional

A més, per a poder acarar bé l’OME, els sis estudiants seleccionats —hagen passat, o no, per Estalmat— realitzen a la Universitat de València una preparació, durant els caps de setmana uns dos mesos abans. La competició estatal atorga sis ors i Dan Vancea i Carlos Villagordo, junt amb els també ors Manuel Eymar, Javier Badesa, Antonio Laso i Maxim Dudik conformaran l’equip espanyol que este estiu participaran a la International Mathematical Olympiad, a Bath (Regne Unit).

La majoria de participants en l’OME són de Batxillerat. S’ha de recordar que les dues xiques de l’equip valencià van traure bons resultats també a l’Olimpíada Informàtica Femenina d’Espanya.