Des que vam entrar a l´Ajuntament, Castelló en Moviment hem estat participant en els Consells dels sis districtes, cosa que ens ha permès conèixer millor els diferents racons de la ciutat i les seues necessitats. Hem constatat, també, com determinades reivindicacions en infrestructures bàsiques es repeteixen en cada sessió, any rere any, sense que el consistori tinga capacitat de donar resposta a les nombroses mancances heretades per 24 anys de governs del Partit Polimputat, que va preferir endeutar-nos fins al punt de provocar un Pla d´Ajust que avui ens nuga les mans a l´hora de fer moltes coses, i ho feia per a construir obres faraòniques com el Palau de la Festa (7,6 milions d´euros), o per a comprar edificis com l´Antic Asil i deixar-los morir (17 milions) o per a pagar maquetes de projectes que mai es durien a terme, com la de la famosa Ciutat de les Llengües o la del Centre de Convencions (2,7 milions). Mentrestant, alguns barris, sobretot en la perifèria de la ciutat, continuaven sense voreres, les zones verdes sense una conservació adequada (si els arbres del Parc Ribalta parlaren!), la llei d´accessibilitat sense complir, alguns llocs de la ciutat es convertien en punts negres per manca d´il·luminació, les instal·lacions esportives i les escoles es deterioraven progressivament, etc.

El nou govern sorgit de l´Acord del Grau ha anat donant solució a algunes d´aquestes mancances, però encara queda molt per fer. D´altra banda, es va emular el projecte Decidim de les ciutats del canvi (Barcelona, Madrid, València€) i es van obrir els pressupostos participatius a tota la ciutadania, en un procés que s´haurà d´anar millorant cada any, però que, per primera vegada, en regula el funcionament i el seguiment de manera pública i transparent. En un primer moment, les propostes que s´hi van poder presentar van ser inversions; és a dir, bàsicament obres.

Enguany, com a a novetat, i en això vam insistir molt des de Castelló en Moviment, s´hi han pogut presentar altres tipus d´intervencions municipals, com programes educatius i culturals. Ambtot, molts barris hi continuen presentant propostes que encara tenen a veure amb aquelles mancances en les infraestructures més elementals i en la conservació més bàsica del nostre patrimoni cultural, esportiu i educatiu. I és ben lògic que la ciutadania així ho faça, perquè si no es garanteixen les necessitats primàries, difícilment es podrà fer un pas endavant en la detecció d´altres necessitats i en el plantejament de polítiques innovadores que faciliten la transformació social. Sense l´u no hi ha el dos.

És per això que es fa necessari un Pla d´Inversions Bàsiques per a Castelló, elaborat juntament amb la ciutadania i aprovat pel Ple de l´Ajuntament, que prioritze, pressuposte i calendaritze clarament les fases d´execució de totes eixes obres i actuacions fonamentals per als propers anys. Una vegada elaborat, els successius governs hauran de retre comptes periòdicament sobre la seua implementació i la ciutadania simplement s´haurà de preocupar de fer-ne el seguiment, per si cal introduir alguna modificiació sorgida de necessitats no detectades anteriorment o d´alguna contingència que es puga produir durant el període d´execució.