Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Més literatura per a xàtiva

Hui dimecres (19.30 hores) es presenta a la Casa de la Cultura el llibre Xàtiva en la literatura, 2

Hui dimecres (19.30 hores) es presenta a la Casa de la Cultura el llibre Xàtiva en la literatura, 2. Es tracta d’ una continuació del primer volum d’aquesta sèrie, que iniciàrem fa ja deu anys i que tan bona acollida tingué per part d’usuaris, lectors, autors i crítica (la biblioteca tingué una menció d’honor dels Premis María Moliner, organitzats pel Ministeri de Cultura). En aquella ocasió ja vam dir que l’obra estava oberta a noves ampliacions, i el llibre que presentarem és una bona prova.

En maig de 2018, setmanes després de publicada l’obra, el professor i escriptor Josep Vicent Escartí escrivia en el diari Levante-EMV: «Xàtiva és la ciutat més preciosa de les terres valencianes. [...] Però, òbviament, no ho és solament perquè m’ho semble a mi. De fet, pocs dels nostres escriptors s’han resistit a escriure alguna cosa sobre la capital de la Costera. I això és el que s’han ocupat de destacar, des de la Biblioteca Pública Municipal xativina, amb un llibre [...] acuradíssim, amb il·lustracions del xativí Joan Ramos, que pràcticament cap altra ciutat valenciana podria aconseguir».

A pesar de la dificultat, hem recopilat més textos, també atraients, que conformen aquesta nova antologia literària sobre la nostra ciutat. I és que Xàtiva ha estat —i és encara­— un reclam per a molta gent. És així com, en aquest nou llibre, trobareu escriptors nacionals (Mira de Amescua, Galdós, Palacio Valdés) o estrangers (Ludovico Ariosto), per als què Xàtiva ha estat un escenari perfecte per a situar la trama d’una novel·la o el motiu d’un poema; per als escriptors de les nostres terres (Llorente, Rusiñol, Duran, Valls, Beneyto, Casp, Chirbes, Lozano, Olivares, etc.), més encara, ja que per a la immensa majoria Xàtiva és, per la seua història i per la seua lluita en la defensa de les llibertats, símbol de valencianitat; i per als xativins (Guiteras, Ventura Pascual, Viñes, Cucarella, Ramiro Reig o Elies Barberà), tema preeminent i més íntim de les manifestacions d’estima.

Aquest segon llibre de Xàtiva en la literatura recull trenta-quatre autors, en una gran diversitat de gèneres literaris, que el fan també especialment enriquidor. Sorpresa, nostàlgia, emoció, delectació i reflexió sorgiran al llarg de la lectura, que fins i tot ens advertirà, en articles escrits fa cinquanta anys —plenament vigents encara—, del perill de l’autocomplaença. Ha estat un treball conjunt de tots els companys de la Biblioteca Municipal, i, igual que en el primer volum de la sèrie, ha comptat amb la inestimable i incondicional col·laboració de Joan Ramos. Entre tots creiem que hem aconseguit una obra acurada i d’especial interés per a tots els xativins amants de la nostra ciutat.

Compartir el artículo

stats