Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una ciutat exemplar

Ontinyent acaba de patir, sense cap conseqüència greu, el seu segon temporal en poc més 4 mesos. Carreteres tallades, suspensió de l'activitat als centres educatius i socials, i l'ajornament de proves diagnòstiques i tractaments als centres sanitaris. L'episodi d'aquesta setmana, la borrasca Glòria, ha afegit la neu i el fort vent a la intensitat de la pluja que provocà el desbordament del riu Clariano i la inundació de la Cantereria durant la DANA de setembre de 2019.

La meteorologia no dóna treva a Ontinyent i a la resta del territori de la Mediterrànea. Ha estat el més de gener més plujós des que es tenen registres a Ontinyent. I feia 15 anys que no nevava amb eixa intensitat a la nostra ciutat. L'última vegada fou en 2005 però la novetat és la virulència en què es manifesta i la intensitat de la precipitació i la força del vent. Estàvem acostumats a nevades "tranquil·les", sense fort vent ni aigua abundant. En canvi, aquesta borrasca ho ha conjugat tot al mateix temps provocant el desconcert entre la població, un desconcert, això si, amplificat per unes xarxes socials que igual que fan emergir el pitjor d'alguns i d'algunes, acompleixen un paper fonamental a l'hora de mantenir informada a la població en temps real.

Però de tot allò que ens ha tocat viure estos dies m'he de quedar amb la resposta d'Ontinyent davant la borrasca Glòria. El comportament de la ciutadana va tornar a ser exemplar, com quan al setembre la DANA va desbordar el Clariano i la xarxa de camins del poble va quedar destrossada. La serenitat, la prudència i l'eficiència de la nostra ciutat i dels seus professionals mereix un gran reconeixement. Perquè, como deia abans, entre setembre i gener hem passat dos episodis tempestuosos mai coneguts. Per això és clau aprendre, tindre protocols d'actuació i mesures preparades per esmorteir els efectes de l'escalfament global.

Amb la DANA de fa uns mesos vam aprendre a reconduir l'aigua en Benarrai a la barbacana, a desallotjar preventivament els veïns de la Cantereria i a tindre retroexcavadores alerta en cas de temporal, por posar alguns exemples. Així que ara toca tornar a refer-se, recuperar la normalitat i seguir lluitant amb tots els nostres mitjans contra un canvi climàtic que amenaça la supervivència del planeta.

Compartir el artículo

stats