Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

HOMENATGE A LES VÍCTIMES DEL FEIXISME

l'any passat es commemorava a Xàtiva per primera vegada el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, data fixada el 27 de gener per l'ONU. Una commemoració necessària per tal com en el camp de Mathausen-Gusen sis xativins van perdre la vida: Vicente Colomer Vila (mort el 29/11/1941), Rafael Perelló Tormo (mort el 07/12/1941), Ramon Amat Terol (mort el 20/12/1941), José Aurelio Francés (mort el 30/07/1942), Alberto Pagán Gil (nascut a Caudete i mort el 19/10/1942) i Ricardo Chàfer Daroca (mort el 22/04/1945). I a més, Antonio Martínez Ballester va ser alliberat amb vida de Mathaussen i José Martínez Ramón va aconseguir eixir viu de Dachau.

L'acte tenia lloc davant el monument en record d'aquestes huit persones. Aquell acte fou conseqüència de tot el treball dut endavant pels familiars de les víctimes i pel professorat i alumnat de l'IES Simarro que, des d'uns anys abans, estaven treballant un projecte de recuperació de la memòria vinculat a la deportació en col·laboració amb l'Amical Mauthausen. Un treball que també es va manifestar en l'escultura commemorativa obra d' Alfred Moral que, després de nombrosos entrebancs de tot tipus que provocaren el retard de la instal·lació en més d'un any, es va alçar en la plaça Arquebisbe Mayoral.

Les dones i homes de Xàtiva Unida pensem que aquesta commemoració és necessària per tal d'honorar les víctimes, per mantenir viu el seu record, per proclamar que van perdre la vida per somiar un món més just i solidari, per lluitar per la llibertat i per defensar els valors democràtics. Però també, és un acte que té com a finalitat alertar-nos contra el feixisme i instar les institucions democràtiques a posar els mitjans necessaris per què mai més torne la barbàrie nazi, sobretot ara quan aquesta ideologia, disfressada de modernitat, comença a ocupar l'espai polític amb la seua intolerància i racisme, amb les seues desvergonyides mentides i intoxicacions mediàtiques. Ara quan, representants d'institucions democràtiques, igualen les víctimes amb els botxins és quan s'ha d'aconseguir mobilitzar tota la societat en aquesta commemoració, perquè la millor manera d'homenatjar les víctimes és el nostre crit contra el feixisme.

Per aquest motiu, el record de les víctimes no pot ser una commemoració enyoradissa i emotiva, ha de ser també un dia per enfortir els valors de llibertat, equitat, solidaritat i tolerància, els valors republicans, aquells pels quals lluitaren les "nostres" víctimes. És per això, que encoratgem els xativins i xativines a participar-hi en l'homenatge, ja que la recuperació de la memòria significa guanyar la dignitat de les víctimes i de les seues famílies, però també de la societat sencera.

Finalment, en aquest reconeixement de les víctimes Xàtiva Unida proclama els seu ferm compromís en la defensa dels drets humans i dels valors que inspiren la democràcia, els valors republicans. I per això fem nostre el crit de "feixisme, mai més".

Compartir el artículo

stats