Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna Oberta

Feminisme i polítiques municipals

Feminisme i polítiques municipals

És cert que des de l’any 2007 amb la Llei Orgànica 3/2007, per a la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes l’Estat espanyol ha sigut capaç de posar el feminisme i la igualtat a l’agenda política. Estem sent un dels principals països en el desenvolupament de les polítiques dirigides a la igualtat. No obstant això, cal des dels governs autonòmics, continuar apostant pel desenvolupament d’aquestes polítiques, i un exemple en aquest fet, és el govern valencià, que va desenvolupar la Llei 9/2003, per a la Igualtat entre Dones i Homes.

De la mateixa manera, els governs locals també hem de realitzar accions i polítiques per tal d’eradicar les discriminacions que ara per ara encara patim les dones. Nosaltres, com ajuntament, som uns dels principals agents per a les dones de la nostra ciutat, aconseguint amb elles una interlocució directa i podent incidir en una millora de la seua situació. Al govern municipal de Xàtiva, som molt conscients d’aquesta situació, i per aquest motiu, hem cregut imprescindible augmentar el pressupost de l’àrea de Dona i Igualtat i sobretot augmentar els recursos humans dedicats a aquesta lluita. Així, en l’últim any el servei ha passat d’una a cinc persones treballadores per tal de millorar l’atenció i la prestació de serveis. La tasca d’aquestes persones afavoreix una dignificació de les diferents situacions que poden patir les dones, oferint una atenció legal o psicològica que, a més a més, pot ser estable i continuada amb el temps.

La pandèmia ha derivat en més pressió cap a les dones, que han estat al front d’una batalla sanitària sense precedents. Per això, des de l’Ajuntament de Xàtiva, per aquest 8 de març realitzarem la campanya «Xàtiva té nom de dona» amb la col·laboració de tots els centres educatius de la ciutat gràcies a la figura de les persones coordinadores d’Igualtat.

Xàtiva s’omplirà, literalment, de dones. Les seues siluetes seran visibles en tots els espais. Perquè, tot i la gran crisi sanitària que estem patint, les dones continuem sent responsables de les cures, de les tasques de la llar, del treball... I, no obstant això, continuem sent invisibilitzades, amb eixe «sostre de cristall» per damunt nostre. El teletreball, a més, ha posat en evidència la desigualtat en la conciliació amb la llar i la cura dels nostres fills i filles.

Aquesta nova situació d’augment de recursos ha permés que al departament de Dona i Igualtat, hi haja una persona encarregada de fer el diagnòstic que, ens evidenciarà les necessitats de les dones de la ciutat i es farà públic en breu, i la qual cosa ens permetrà posar més esforços en les necessitats de cadascuna de les situacions que es pateixen, planificant les polítiques de Dona i Igualtat amb la posterior elaboració d’un Pla d’Igualtat Municipal per a la Ciutadania. A més a més, també s’ha iniciat el procediment administratiu i tècnic per poder comptar amb uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere. Aquest mes presentarem també l’Escola d’Empoderament, una plataforma online de formació en matèria d’igualtat que servirà per poder arribar a més persones ja que moltes de les accions que fèiem de manera presencial no les hem pogut realitzar.

El 8 de març és el Dia de la Dona però les polítiques públiques que es realitzen des de l’ajuntament tenen una clara vocació de continuïtat. Eixe dia les fem més visibles perquè és necessari reivindicar la igualtat de drets i oportunitats però sabem que les dones pateixen desigualtats des del mateix moment en què naixen dones. Els ajuntaments, pel seu apropament amb la ciutadania, han de ser un referent en la lluita feminista. I, per això, des de la regidoria de Dona i Igualtat de Xàtiva treballem cada dia per assolir eixa igualtat que com a societat democràtica necessitem.

Compartir el artículo

stats