Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

riu sants, més que aigua per a regar

L’ assossegat transcórrer del riu dels Sants pel terme i pel centre urbà de la vila, i tot el que l’envolta, forma part de l’ecosistema històric, patrimonial, mediambiental i paisatgístic de canaleres i canalers. Ha format part de la quotidianitat més familiar en haver rentat en ell, als safareigs públics i privats, vaixelles, robes i més coses de les cases. I la trajectòria del riu es va convertir, fa molts anys, en l’eix vertebrador del desenvolupament urbà de la vila. El poble va anar creixent i prenent forma amb el riu dels Sants com a centre urbanitzador rector. Així, amb el riu com a essència tenim un paisatge estimat, un patrimoni volgut, un espai propi i identificador: no debades Canals etimològicament significa canals d’aigua. Visitants il·lustres han quedat sorpresos en caminar pel carrer de València i apreciar el corrent de l’aigua transitant pel cor del poble acompanyat per una arquitectura tan senzilla i humil com és la dels safareigs. Personalment recorde l’exclamació espontània de l’intel·lectual Joan Francesc Mira: Xé, ací teniu una joia!. També el geògraf Joan Mateu es va quedar observant el riu i dient: Quina meravella !

Ara, i cada vegada que periòdicament ha emergit –com el nostre particular monstre del llac Ness– la possibilitat que el riu desaparega de la vida de canaleres i canalers, la reacció d’unes i altres és d’una indignació desmesurada.

I ara, davant nous remors sobre el possible entubat del riu hem de manifestar el nostre respecte i comprensió, amb els regants que necessiten l’aigua per als seus conreus. I necessiten també evitar les considerables pèrdues que es produeixen al llarg del recorregut. I necessiten també abaratir els importants costos que han d’assumir. Per tot això i per a tot això, els regants que necessiten de l’aigua del riu dels Sants per treballar i viure, ens tenen al seu costat, no enfront.

L’Ajuntament de Canals [supose que juntament al de l’Alcúdia] és el primer responsable en prendre les iniciatives convenients per portar a bon terme el projecte. Ha de tindre en compte i ben present que la Generalitat està contínuament abocant molts diners per a projectes patrimonials, molts d’ells a la Costera i cap per a Canals.

I la societat civil canalera, just darrere l’ajuntament, empentant per aconseguir que es respecte el nostre patrimoni històric.

Per tant, l’acord l’hem de fer inevitable. Els regants continuaran tenint l’aigua del riu dels Sants en millors condicions i Canals seguirà gaudint del seu estimat patrimoni per què el riu dels Sants és alguna cosa més que aigua per a regar.

Compartir el artículo

stats