J. V. Gàmir, València

Després de 10 anys en la seva sala del Cabanyal, convertida ja en tot un símbol de la resistència contra la voracitat urbanística, el teatre de marionetes La Estrella de Gabriel Fariza i Maite Miralles, Bombalino i Cuchufleta, ha acceptat l´envit llançat pel responsable del Espai Campanar de València per convertir-se en el primer grup teatral espanyol que disposa del seu propi espai en un centre comercial.

La Estrella alçarà el teló del seu teatre dels somnis a partir d´aquesta mateixa vesprada en Campanar però, segons asseguren els seus fundadors, «el Cabanyal seguirà sent la casa mare». «És el símbol de la nostra lluita, un símbol que no pot morir, perquè no només suposaria deixar de costat al nostre públic militant, sinó que seria com trair-nos a nosaltres mateixos.», diu Fariza. «Deixar allò seria per a nosaltres una derrota política i social. A més, estem convençuts que anem a guanyar el recurs del Suprem i que el Cabanyal se salvarà», contínua Miralles.

Cap dels dos creu que l´obertura de la nova sala puga restar importància a l´antiga. El desig és clar: «Que els nous clients vinguen aquí, però que els vells no s´obliden del Cabanyal».

Dos programacions paral·leles

Bombalino y Cuchufleta, dos pallasos de peseta, una de les obres més populars del grup, podrà representar-se a partir d´ara en unes instal·lacions amb capacitat per a 250 espectadors, 100 més que l´original. A més, el local inclou un museu, una botiga i un xicotet escenari per a realitzar cafè teatre i tallers infantils. «Estar en un centre comercial és un repte, mai abans s´havia fet una cosa igual», asseguren il·lusionats.

La nova sala, com l´antiga, albergarà representacions els caps de setmana i entre setmana es dedicarà a funcions escolars. Les obres es programaran a les 17 hores els dissabtes i diumenges, mentre que al Cabanyal seguiran a les 19 hores. Per doblar les funcions ha fet falta doblar l´equip humà. Així de vuit persones s´ha passat a 20. Entre elles, cinc nous actors que s´incorporen al que Fariza i Miralles ja criden Teatres de Marionetes La Estrella: «Junt amb Teatres de la Generalitat, som els únics que podem parlar de nosaltres mateixos en plural».

Tornada a a la xicoteta pantalla

La trajectòria de Gabriel Fariza i Maite Miralles va començar en Televisió Espanyola durant l´auge de programes infantils com «Barrio Sésamo» i «Cometa Blanca». Allí van fer de guionistes i manipuladors, però fa 10 anys van decidir canviar Madrid per València i la televisió per l´escenari. En 1995 es van establir en el Cabanyal i van crear el Teatre de Marionetes La Estrella, però ara, 10 anys després, ja preparen la seva volta a la xicoteta pantalla. Ho faran, això sí, a la seva manera. De moment, Fariza i Miralles ja han gravat dos programes pilot: «Los viajes de Mungo Park» i «Las aventuras de Gandón y Minimote». El primer és un encàrrec; el segon, producció pròpia. En aquest últim, dos xiquets, un actiu i altre reflexiu, desfan malifetes en una edat neomedieval sent fidels a l´esperit de La Estrella. «No cal limitar el missatge només perquè el públic siga infantil», diu Miralles.