?

L'ermita del Pla d'Ontinyent acull demà, 12 de juny, el I Aplec de Sonadors de la Vall d'Albaida. La trobada pretén reviscolar la música i el ball popular valencià. Segons afirmen els organitzadors Miquel Flores i Joan-Baptiste Martí, "ho volem fer des d'una perspectiva oberta, integradora i participativa entre els vallbaidins sense caure en el folklorisme, sinó que esdevinga una proposta actual i vigent, on el públic siga el protagonista i no l'espectador". Aquests tipus d'aplecs venen celebrant-se des de fa uns anys a altres localitats valencianes com Mutxamel, Biar, Borriana i Vilafranca del Maestrat.

Els aplecs volen donar a conéixer els darrers músics tradicionals d'instruments de corda o sonadors que encara queden a la Comunitat Valenciana, d'ací el nom que reben. "Parlem de persones dedicades, des de menuts la gran majoria, a la música popular, sense formació acadèmica però sabedors d'un llenguatge interpretatiu popular, malauradament en vies d'extinció, com ara la llibertat interpretativa en el cant, la riquesa de matisos que ofereixen els instruments de pua -bandúrries, llaüts o cítares-, o l'ús del violí i el guitarró, els colpejos de la guitarra, que atorguen una sonoritat d'autenticitat sense comparació", assenyalen Flores i Martí. Actualment els trobem localitzats a àrees com la zona del Maestrat, l'Alcalatén i el Camp d'Alacant. Un altre dels reptes és difondre el ball tradicional popular, on tothom puga ballar, cantar i guadir del folklore popular valencià com podria disfrutar, d' igual manera, amb qualsevol altre tipus de música, un repertoti que abraça des del ball solt (seguidilles, balls de l'ú, jotes, fandanguets o copeos) fins el ball aferrat o agarrat (vals, pericó, masurca, fox-trop). Aquesta filosofia, concorda amb el temps actuals, i alhora s'allunya de la de les agrupacions folklòriques on prima l'estètica, el vestuari, una distància més palesa entre actor i espectador o una major rigidesa interpretativa. "El ball es fa com antigament, sense coreografia i en vestimenta actual".

Entre les activitats precedents a l'Aplec, fon el Curs de ball tradicional i que va ser impartit pel folklorista Miquel-Àngel Flores i Abat el Bessó d'Alacant. També hi hagué un taller de toc i repic de postisses valencianes així com de guarniments de castanyetes.

L'acte aplegarà sonadors i cantadors de Ontinyent, Castelló de Rugat i Bocairent , Muro de l'Alcoi, Requena, Alfafar, Alacant i Carcaixent. Així també, hi ha confirmada la presència de públic d'arreu de la Comunitat Valenciana, des d'Elx fins a Vinaròs com també de Mallorca, Menorca i Catalunya.