?

Ara que es commemora el 400 aniversari de la repoblació de la Marina Alta, la Safor i el Comtat amb milers d'immigrants de Mallorca després de l'expulsió dels moriscs el 1609, el documental Valencians de Mallorca analitza els lligams culturals i lingúístics entre la comarca alacantina i les Illes Balears.

El film, presentat recentment al saló d'actes de la Casa de la Cultura de Dénia, descobreix tota l'herència deixada per aquells colons, que encara hui és ben visible en la parla, els cognoms, la toponímia i els costums d'aquestes comarques, i sobre tot a la Marina Alta. En el documental, realitzat per Info TV, Tàrbena té un especial protagonisme , ja que és un perfecte reflexe de la pervivència de la petjada dels repobladors mallorquins.

Deu mesos de treball

Valencians de Mallorca ha suposat deu mesos d'inténs treball i ha sigut una iniciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma) i del'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta (Iecma). La presentació, d'aquest treball, a la que va assistir nombrós públic, va tindre una gran càrrega. El president del Macma, Alejandro Pastor i de l'Iecma, Antoni Prats, obriren l'acte explicant aquest projecte commemoratiu del repoblament mallorquí.

El codirector del documental Juli Esteve va repassar el procés de rodatge i documentació. Esteve va assenyalar que la idea del film "nasqué fa vora any i mig en el transcurs del passat congrés de l'Iecma sobre l'expulsió dels moriscs, realitzat en el mateix marc on s'estrenava Moriscs, els valencians oblidats, anterior i guardonat documental realitzat per la productora valenciana i igualment avantsala d'aquest nou treball".

Valencians de Mallorca és una coproducció amb la televisió autonòmica IB3 i recolçada pel Govern Balear, el Consell de Mallorca, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Universitats de València i Alacant i onze ajuntaments mallorquins i valencians, a més d'algunes empreses i fundacions.