­

La Sala Braham, de Riola es va alçar ahir amb el primer premi del 51 Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, dotat amb 2.500 euros. El seu cuiner, Salvador Chofre, pot presumir d'haver elaborat el que per al jurat ha sigut la millor paella entre tots els participants. El segon premi, amb 1.500 euros, va ser per al restaurant Casa Chaparro de Riba-roja del Túria. L'Escola d'Hostaleria TAES de València va obtenir el tercer, dotat amb 1.000 euros.

La coincidència de la data amb el desè aniversari de l'atac terrorista que va assolar les Torres Bessones de Manhattan en els Estats Units i el dia en que es complien quatre mesos des del terratrèmol de Lorca, com també va passar al Japó, ha propiciat que els organitzadors decidiren dedicar aquesta edició del certamen al record de les víctimes d'aquelles catàstrofes.

El jove Jordi Bonillo, de 21 anys d'edat, del restaurant Rossinyol, de Nàquera, va rebre el premi Nicolau Primitiu, que s'atorga al millor cuiner menor de 24 anys. El guardó a la millor paella estrangera se´l va emportar el restaurant Ginza Espero, que des de Tòquio (Japó) va competir a la capital de la Ribera Baixa. La millor realitzada per un concursant de fora de la Comunitat Valenciana va recaure en el restaurant Belsay, de la localitat cordovesa de Montoro; i el premi Bernat i Baldoví a la millor paella comarcal va ser per al restaurant L'Illa, de Cullera.

Les paelles, de 15 racions cadascuna, es van cuinar al Passeig de l'Estació davant milers de curiosos seguint la recepta oficial de la paella valenciana, confeccionada pel propi coordinador del certamen, Jesús Melero, i avalada per l'Associació de Caps de Cuina de la Comunitat Valenciana. Precisament Melero va rebre el guardó Paeller d'Or pels seus 25 anys al capdavant de la coordinació del concurs. Aquest reconeixement es va crear l'edició passada amb motiu del 50 aniversari del certamen gastronòmic degà a Espanya.

Van competir 42 establiments, entre els quals hi havia representació dels països homenatjats, així com de la localitat murciana de Lorca. A més de participants locals i arribats des de diferents municipis de la Comunitat Valenciana, Espanya i l'estranger. El jurat el formaven professionals del sector gastronòmic, que van valorar aspectes com la cocció de l'arròs, el gust, el color, la simetria dels ingredients o el punt de socarrat, abans d'emetre el seu veredicte.

Més de 500 convidats van poder tastar les paelles participants, entre els quals hi havia Immaculada Rodríguez-Piñero, secretària general d'Infraestructures del Ministeri de Foment; Ana Botella, delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, el subdelegat, Luis Felipe Martínez, i Luis Lobón , secretari autonòmic de Turisme. També Cristóbal Aguado i Ramon Manpel, president de AVA i secretari general de La Unió de Llauradors, respectivament.

L'organització va atorgar la distinció de Paeller d'Honor als joves cuiners Evarist Miralles, de Pego, guanyador del premi al millor cuiner d'Espanya, el suecà Daniel Vidal, guanyador del II Concurs de Cuiners Novells, i Julio Biosca, gerent del restaurant Casa Julio de Fontanars dels Alforins, guanyador d'una estrella Michelin.