­

L´Associació d´Estudis del Cant en Valencià (AECV) va organitzar ahir un merescut homenatge al millor «cantaor» en llengua vernacla de tot el segle XX, Josep Marzal Barberá, més conegut com Pepico Marza».

L´acte, que es celebrà al Museu Valencià d´Etnologia i està emmarcat dins del projecte d´AECV que pretén recordar a les principals figures d´aquesta disciplina astística, va ser inaugurat pel director de la institució acollidora, Joan Seguí, qui dòna la beinvinguda i per Manuel Marzal, nebot del artista i president de l´AECV. Així mateix, el musicòleg i i vicepresident de l´entitat musical, Carles A. Pitarch, va presentar una resenya biogràfica i audiovisual del protagonista.

A la cita no van faltar ni amics, ni companys de Marzal així com una important mostra de professionals del cant d´estil. Participaren «contaors» de tota la geografia valenciana com Pilareta de València, Mari d´Aldaia, Josepa de Real de Montroi, Marisé de Montolivet i Flores i Mílio de El Puig. Aquesta mitja dotzena d´artistes varen ser acompanyats per dos «versaors»: Vicent de Rosa y Voro de Paterna; la Ronda de corda de València; la colla de vent de Catarroja i els dolçainers i tabaleters de València i Xiva.

El president d´AECV senyala que «és un homenatge de justícia perquè Pepico ha sigut la gran veu del cant valencià». «Amb la recuperació de la figura de mon tio hem corregit l´oblit que se l´hi havia fet i, a més, hem contribuït a un dels nostres principals propòsits, ficar a l´abast de tothom aquest patrimoni inmaterial valencià», defensa Marzal.

Però Pepico no va ser l´única figura homenatjada. Julio Blasco, un dels millors dolçainers dels últims temps, va donar tota una lliçó magistral. Blasco, acompanyat del seu fill Francesc, va rebre una forta ovació per la seua interpretació excel·lent que va servir com a tancament del recordatori al «cantaor». El projecte commemoratiu d´AECV es va iniciar fa alguns anys amb un acte en honor a Nel·let Marzal, més conegut com «el xiquet de Mislata», germà de Pepico Marzal.

Materials inèdits

Desprès de totes les actuacions, es va presentar la nova edició del llibre «Materials inèdits per una antología del cant valencià del xiquet de Mislata». Aquest estudi possibilita l´accès al gran públic «d´un treball inèdit escrit per un dels més destacats cantaors de cant d´estil del segle XX», segons explica l´organització.